VIDEO Obiceiul sfinţirii caselor de Boboteaza la Soceni

Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii. La Bobotează, se sfinţeşte apa Iordanului şi toate apele şi izvoarele pământului. La Bobotează, se sfinţeşte Agheasma Mare prin semnul Crucii şi prin pogorârea darului Sfântului Duh. Ca în fiecare an, potrivit obiceiului creştinesc şi strămoşesc, credincioşii ortodocşi prăznuiesc în ziua de 6 ianuarie praznicul Bobotezei sau Botezul Domnului.

În oraşe și în comunitățile mari, încă din primele zile ale anului, slujitorii Sfintelor Altare merg la casele credincioşilor şi vestesc minunea Botezului Mântuitorului Iisus Hristos.
Pe lângă vestirea acestui act al Botezului Domnului, preoţii binecuvântează şi sfinţesc casele credincioşilor prin stropirea cu apa sfinţită. La sate, s-a păstrat obiceiul că preoţii să meargă din casă în casă cu trei zile înainte de Bobotează.

Obiceiul sfinţirii caselor în Ajunul Bobotezei de către preoţi este o înnoire a sfinţeniei care trebuie să pătrundă în casele şi în sufletele noastre, fiind o pregustare a marelui praznic al Bobotezei.

Cu toate că timpul este scurt, în unele sate din Banatul Montan, mai ales în cele din jurul Munților Semenic, este obiceiul ca preotul și cantorii să sfințească gospodăriile și casele sătenilor în ajunul Bobotezei.

La Soceni în Caras Severin, încă se mai păstrează tradiţia ca preotul să fie întâmpinat cu porumb şi fasole puse pe mese alături de o cană pentru agheasmă. Preotul stropeşte cu apă sfinţită toate încăperile, de la pod şi până la pivniţă. Credincioşii spun că apa are puteri miraculoase şi că este o tradiţie ce merge din an în an.

La plecare, cantorul lasă gazdei din apa sfințită din găletușă iar preotul lasă un fir de busuioc din buchetul său. Bătrânii spun că această apă sfințită are puteri miraculoase pentru că este parte din Agheasma Mare. Apa aceasta este folosită de gazde în momentele de boală grea, pentru liniștirea copiilor mici, li se dă din ea fetelor de măritat ca să aibă noroc, sau se stropesc holdele și animalele la nevoie. DE asemenea, apa sfințită de la preot de Bobotează, face minuni în cazul celor bolnavi de ,,sperietură sau de deochi”.

Preotul stropește toate încăperile casei iar cantorii pun în straițe boabele de fasole și porumb. Bătrânele satului spun că dacă se împrăștie boabe de fasole sau porumb pe jos, atunci anul va fi mănos, cu recolte mari și câștig la animale și în bani.

În casele unde sunt fete de măritat, fetele rup din busuiocul preotului câteva fire pe care le vor pune sub pernă pentru a se mărita în acest an sau pentru ași visa ursitul.

Comentarii

comentarii