VIDEO Panică la Școala Nr. 6 din cauza unui zvon lansat în rândul părinților

Panică la Școala Nr. 6 Mihai Peia din Reșița! Un zvon lansat în rândul părinților, conform căruia o clasă întreagă ar fi infectată cu TBC, a pus pe jar autoritățile. Medicii spun însă că este vorba despre o alarmă falsă și că niciun copil nu a fost confirmat cu tuberculoză.
Un zvon apărut în presa locală, conform căruia ar exista o epidemie de TBC la Școala Nr 6 din Reșița, a alertat întregul oraș: de la copii și părinți până la autoritățile locale și județene. Pe scurt, un elev a fost diagnosticat în timpul vacanței cu pleurezie tuberculoasă, o afecțiune necontagioasă care, netratată, poate duce în timp la tuberculoză. Copilul a urmat un tratament preventiv, după care a fost externat. Medicul i-a permis reîntoarcerea în rândul colegilor, având în vedere că boala nu este contagioasă, însă, ca măsură preventivă, a fost demarată o anchetă epidemiologică, în rândul colegilor.

Un elev de la Școala Gimnazială Nr.6 din Reșița a fost internat la începutul lunii iulie la Clinica ”Luis Țurcanu”din Timișoara cu o pleurezie stângă TBC fiind externat BK negativ, ceea ce înseamnă că nu era contagios pentru colectivitate. Copilul a primit de la medici adeverință medicală că poate frecventa școala. În luna august a început o anchetă a medicilor de la Dispensarul TBC, iar elevilor le-a fost testată reacția la tuberculină, după cum a precizat dr. Dragoș Luca, directorul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin.
”Din 23 de copii, 19 au avut niște forme hiper alergice, cum le numim noi în medicină, care nu presupune o primă infecție TBC, dar trebuie ținuți în atenție și trebuie tratament preventiv. Din aceștia 7 copii au fost trimiși la Timișoara pentru că acolo sunt specialiști în pneumo-ftiziologie infantilă, Caraș-Severinul neavând un medic cu această specialitate. Raportarea către DSP, de către Dispensarul TBC, sau a medicilor curanți, ori a spitalului din Timișoara nu este o raportare specială, numai în cazul meningitei TBC este o raportare specială, cazul se raportează imediat. Deci, e o raportare lunară statistică, ca pentru orice afecțiune”, a spus dr.Dragoș Luca.

După analize, o parte dintre colegii de clasă ai copilului, mai sensibili, au fost trimiși la Timișoara, pentru investigații suplimentare, și au primit la rândul lor un tratament preventiv. Părinții s-au speriat și au alertat întreaga școală, iar până la isterie nu a mai fost decât un pas. Îngrijorați pentru sănătatea copiilor, o parte dintre părinți i-au retras de la școală. Ei spun că s-a ajuns aici din cauza comunicării deficitare a profesorilor.

Ancheta epidemiologică este în curs deoarece copiii fiind în vacanță a fost greu de finalizat. Pentru cazurile supuse anchetei s-au luat măsurile de prevenție, copiii urmând un tratament de specialitate. DSP a relatat că va aduce la cunoștința opiniei publice rezultatele finale ale acestei anchete.
Părinții de la clasa unde au fost descoperite cazurile de pleurezie au spus că nu-și vor trimite copiii la școală până când nu va avea loc o dezinfecție. Deși conducerea DSP a precizat că fiind diagnostice cu BK negativ nu se impune o dezinfecție, însă dacă școala va solicita direcției să facă această de dezinfecție instituția sanitară o va face.
Medicii specialiști spun că această pleurezie nu este contagioasă și că părinții nu au motive să se impacienteze.
”Pleurezia este acumularea de apă între foițele pleurei. Nu este o formă pulmonară de tuberculoză. Numai tratamentul este comun. Este o formă de început, o formă ușoară, tratabilă. Nu este TBC pulmonar”, a precizat dr. Cosmina Culea, medic coordonator al programului național de tuberculoză la nivelul județului

Comentarii

comentarii