VIDEO Polițiști pe minus in Caras Severin

In Caras Severin, ar fi nevoie de 80 de polițisti, dar vor fi angajați din 40. Deficitul de personal din cadrul Inspectoratului de Poliție a fost subliniat și astăzi în cadrul unei conferințe de presă a Sindicatului Polițiștilor din Banat. S-au prezentat câteva aspecte legate de încadrarea polițiștilor din sursă externă pentru a completa deficitul de personal din cadrul acestei instituții dar și statutul polițistului, legea salarizării și legea pensionării.

Un pas înainte în rezolvarea acestei situații o reprezintă și încadrarea din sursă externă, în urma unui concurs ce va avea loc în luna mai, a unui număr de 38 de agenți pentru mediul rural. În prezent la nivel național există un deficit de personal de 12 mii de persoane, ceea ce din punct de vedere polițienesc reprezintă o piedică în desfășurarea eficientă a activității polițiștilor. Acest deficit durează de ani de zile iar inițiativa de a aduce personal, la o așa amploare, din sursă externă este prima de acest fel de după Revoluție. Cu toate acestea cele 38 de locuri vacante în cadrul IPJ Caraș-Severin nu acoperă necesarul, avându-se în vedere că până acum s-au pensionat 10 polițiști iar deficitul, doar la agenți de ordine publică, este în număr de 80. La nivel național s-au înregistrat peste 3000 de cereri de pensionare de la 1 ianuarie 2016 și până în prezent, încadrarea fiind doar cu puțin peste 1000 de oameni.

Examenul viitorilor polițiști veniți din sursă externă, la ISJ Caraș-Severin, se va susține la Școala de Agenți de la Câmpina și va consta într-un examen psihologic, o testare fizică și testul scris cu subiecte cuprinse în bibliografia pusă la dispoziția concurenților pe site-ul instituției. Cei care vor promova examenul vor urma un curs de specializare pe durata a 3 luni după care vor intra în activitatea de polițist. Tot în cadrul conferinței s-a subliniat faptul că nivelul de formare la școlile de agenți din țară, care este de 2 ani de zile, pare unul foarte lung și că studiile ar putea fi comasate într-un singur an, reducându-se în același timp și costurile pe care MAI le suportă în toată această perioadă de formare a viitorilor lucrători în sistem.

Cifra de școlarizare a instituțiilor de învățământ ale MAI a crescut la un numar de aproximativ 2450 începând cu acest an. Cei care vor finaliza aceste studii în 2016 au locurile asigurate și încadrarea polițiștilor din sursă externă nu va afecta în nici un fel încadrarea absolvenților școlilor speciale ale MAI. În trimestrul IV al acestui an se dorește și organizarea unui nou concurs pentru trecerea unor agenți în corpul ofițerilor de poliție.

Salariul de încadrare a unui agent simplu va pleca de la aproximativ 1500 de lei, pentru cei din mediul rural, care beneficiază și de câteva sporuri,si va ajunge la aproximativ 2000 de lei.
Tot în cadrul conferinței s-a subliniat și faptul că statutul polițistului este învechit și trebuie schimbat pentru că nu mai poate face față cerințelor actuale.

Comentarii

comentarii