VIDEO Poveste de iarnă: Artistul cu handicap – o lecţie de supraviețuire prin artă si credinţă

IMG_0014Deşi la prima vedere pare un copil, mare şi blond, Vasile Popovici din Reşiţa are totuşi 44 de ani. Cât este ziua de lungă, Vasile stă în faţa şevaletului sau a calculatorului şi lucrează. Pare un fapt obişnuit pentru toată lumea, dar pentru Vasile Popovici nu este deloc aşa.
El s-a născut cu un handicap deosebit de sever – handicap care l-a condamnat şi ţintuit de la început într-un scaun cu rotile. El suferă de o întrerupere a măduvei spinării- boală care l-a adus în stadiul de a nu putea face nimic de unul singur. Nu are mai mult de un metru înălţime şi chiar şi pentru a se muta de pe o parte pe alta, are nevoie de ajutorul mamei sale care i-a fost mereu alături. Nu poate mânca singur, nu se poate îmbrăca sau spăla fiindcă mâinile îi sunt contorsionate şi nu are mai multă putere ca un copil de un an şi jumătate. Membrele i-au rămas subdezvoltate iar pentru a putea apăsa pe butonul căruciorului cu care se deplasează, se ajută de un creion şi de greutatea capului. Chiar şi mâinile şi le mută dintr-o poziţie în alta cu ajutorul dinţilor. Cu toate acestea, el nu s-a dat bătut şi nu se crede învins de viaţă: Vasile pictează şi lucrează pe calculator. Sunt lucruri fine pentru care nu-i trebuie forţă, ci, doar suflet, talent de la Dumnezeu şi sensibilitate artistică. A participat la zeci şi zeci de expoziţii iar lucrările lui i-au uimit pe iubitorii de artă naivă şi pot fi văzute în colecţii particulare sau la muzee din Europa şi America.
Cu toate că nici măcar să mănânce singur nu poate, Vasile Popovici nu se plânge, nu-şi blestemă soarta. El este optimist şi spune că optimismul, speranţa şi credinţa l-au salvat şi i-au dat putere să meargă mai departe. Nu cere şi nu vrea nimic, doreşte doar să-i fie prietenii aproape, să aibă cu cine vorbi şi mai ales, să fie tot la fel de sănătos. Mama lui, s-a obişnuit şi ea cu ideea şi s-a resemnat. Mai mult chiar, ea a învăţat să umple cartuşe de imprimantă, să prepare culorile, să întindă pânza pe rame şi să-i fie aproape în ori şi ce face.
Vasile are cuvinte frumoase pentru cei aflaţi în dificultate şi spune că ori şi ce om are o şansă, ştie să facă ceva frumos, are un talent, numai că, nu trebuie să se văicărească, ci, să pună mâna şi să încerce să facă ceva. DE la Moş Crăciun nu doreşte decât sănătate şi să poată picta în continuare.
Cu toate că şi-ar fi dorit să meargă la şcoală, din păcate, a rămas doar cu trei clase. Dar asta nu-l împiedică să facă pagini web sau să construiască site-uri pentru prieteni. Conversaţia cu prietenii pe messenger face parte din programul unei zile a lui Vasile.
Dar, reșițenii nu l-au uitat. De Moș Niculae, a avut loc un dublu eveniment organizat la Libraria Semn de Carte din Resita: vernisajul expoziţiei de icoane de artă naivă şi lansarea volumui autobiografic “Învăluit sub magia culorilor”, protagonist fiind reșițeanul Vasile Popovici.
Artist cu peste 50 de expoziții la activ, din care 9 internaţionale, autor a peste 200 de tablouri şi 50 de icoane şi, mai ales, exemplu de supravieţuire, tenacitate, talent şi motivare, învingător al sindromului neurogen spinal care, de la trei ani, l-a ţintuit într-un scaun cu rotile. Acesta este Vasile Popovici care, in volumul lansat aseară, oferă, din nou, o admirabilă lecţie de supraviețuire prin artă si credinţă.

Comentarii

comentarii