VIDEO Praznicul Botezului Domnului – Preoţii umblă cu Iordanul- obiceiul sfinţirii caselor

Ca în fiecare an, potrivit obiceiului creştinesc şi strămoşesc, credincioşii ortodocşi prăznuiesc în ziua de 6 ianuarie praznicul Bobotezei sau Botezul Domnului. Încă din primele zile ale anului, pentru a putea ajunge în casele fiecărui bocșan, slujitorii Sfintelor Altare, merg la casele credincioşilor si vestesc minunea Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Așa a făcut și părintele Ciprian din Parohia Bocșa Montană. Încă de dimineață, sfinția sa însoțit de un crâsnic și un diac, a pornit ,,cu Botezul” din capătul sudic al Bocșei Montane. Pe lângă vestirea acestui act al Botezului Domnului, preoţii binecuvântează şi sfinţesc casele credincioşilor, ograda, dar şi grajdurile cu animale prin stropirea cu apa sfinţită.
Obiceiul sfinţirii caselor în Ajunul Bobotezei de către preoţi este o înnoire a sfinţeniei care trebuie să pătrundă în casele şi în sufletele noastre, fiind o pregustare a marelui praznic al Bobotezei.

La Bobotează, se sfinţeşte apa Iordanului şi toate apele şi izvoarele pământului. La Bobotează se sfinţeşte Agheasma Mare prin semnul Crucii şi prin pogorârea darului Sfântului Duh.

La Reşiţa și prin orașe, pentru a ajunge în toate casele, preoţii umblă ,,cu Iordanul” imediat după prima zi de Crăciun. În cartierele mărginaşe unde parohiile sunt mai mici și sunt case, cum ar fi Câlnicul, Moniomul, Ţerova, Cuptoare şi Secu, s-a păstrat obiceiul şi tradiţia ca preoţii să meargă din casă în casă cu trei zile înainte de Bobotează.

De pildă, la Câlnic, încă se mai păstrează tradiţia ca preotul să fie întâmpinat cu porumb şi fasole puse pe mese alături de cana pentru agheasmă şi banii pentru preot. Fiecare dă cât are şi cât poate. Preotul stropeşte cu apă sfinţită toate încăperile, de la pod şi până la pivniţă şi grajd.

Credincioşii spun că apa are puteri miraculoase şi că este o tradiţie ce merge din an în an. Gazdele cer apă sfințită din căldărușa diacului și un fir de busuioc din buchetul popii. Acesta va fi pus la icoană, iar în cazul în care în casă sunt fete de măritat, acestea vor pune firele de busuioc sub pernă în ajun de Bobotează – asta pentru ași visa usitul- asta conform tradiției populare.

Comentarii

comentarii