VIDEO Premieră națională pe scena Teatrul de Vest din Reșița

Teatrul de Vest din Reșița a prezentat în premieră națională spectacolul „Angel”, o piesă despre confruntarea cu traumele trecutului, vindecare și acceptarea adevărului.
„Angel” prezintă povestea unei tinere fete, aflate în pragul unui moment fericit: este ziua nunţii cu băiatul pe care îl iubeşte. Însă o întâmplare dramatică o face pe Angel să fie blocată pentru un timp în baie. Momentul îi prilejuieşte lui Angel timp pentru a se confrunta cu fantomele trecutului, cu Dumnezeu(!) sau cu sine însăşi. În acest timp, câteva persoane: iubitul, un preot, sora mai mare, mama, încearcă să o „salveze”. Dacă la început situaţia pare chiar hazlie, pe măsură ce trece timpul, tensiunile se acumulează şi curg spre un final neprevăzut. O piesă despre înfruntarea fricii, a traumelor și acceptarea adevărului. Piesa a fost prezentată în premieră națională la Teatrul de Vest și a fost pusă în scenă la mulți ani de la traducerea sa de către Monica Anastase. Din distribuție au făcut parte Andrada Samoilă, Roxana Olşanschi, Ana ­Maria Cizler, Mihaela Teodora Winter, Marius Tudor și Răzvan Ciocoi.

Prin această premieră, Teatrul de Vest a marcat Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta regizorul care a semnat mesajul a fost Anatoli Vassiliev. Directorul teatrului reșițean a dat citire mesajului acestuia, dar a și vorbit despre necesitatea instituției teatrului.

Ziua Mondială a Teatrului, creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena, a fost sărbătorită prima dată în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de confirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Comentarii

comentarii