VIDEO Profesorii de la Universitatea Eftimie Murgu în grevă

Profesorii universitari din Resita au intrat in greva japoneza. Ei isi cer drepturile salariale pe care nu le-au primit de doua luni, si ameninta cu greva de avertisment sau chiar greva generala pe termen nelimitat, daca nu le sunt indeplinite doleantele. Acest lucru ar putea duce la inghetarea anului universitar.

Mai bine de jumătate dintre cadrele didactice de la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița au intrat de marți, 20 octombrie, în grevă japoneză. Este vorba despre membrii Sindicatului FIRES, care numără 111 profesori din totalul de 172 angajați. Protestul vine ca urmare a faptului că profesorii nu și-au primit salariile de mai bine de două luni. Aceștia au ținut astăzi cursurile, dar au purtat pe braț o panglică albă în semn de protest îndreptat atât spre Ministerul Educației cât și a conducerii universității.

Cadrele didactice universitare vor intra joi, 22 octombrie, în gevă de avertisment dacă până atunci nu le vor fi îndeplinite cerințele. Între orele 12:00 și 14:00 se vor aduna în Aula Magna sau în curtea instituției pentru a protesta. Dacă nu își vor primi salariile în această săptămână profesorii vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. În funcție de durată, greva generală ar putea duce la înghețarea anului universitar.

Rectorul Doina Frunzăverde spune că singurul care poate asigura plata salariilor este Ministerul Educației, deoarece universitarea reșițeană a cheltuit toate fondurile alocate. Aceasta a reamintit principala problemă cu care se confruntă toate universitățile mici din țară: suma prea mică alocată de minister per student.

Cadrele didactice mai cer o videoconferință cu ministrul Educației, în cadrul căreia să primească explicații pentru situația în care a ajuns universitatea reșițeană.

Comentarii

comentarii