VIDEO Reșița lucrului bine făcut doar pe jumătate – copaci gâtuiți și în pericol de moarte

Este cunoscut faptul că Reșița este printre puținele locuri din țară în care există câteva specii botanice rare sau poate chiar unicat. Și ne referim aici în primul rând la câteva exemplare de copaci – monumente ale naturii- specii protejate de lege și care ar trebui tratate ca atare. În mai multe zone ale orașului, dar cu precădere în Lunca Pomostului și Orașul vechi, există nu mai puțin decât o duzină de arbori protejați de lege, copaci monumente ale naturii. De existat în zonă, eu existat ei de zeci de ani – dovadă grosimea și maturitatea multora dintre ei. De exemplu, ginko-biloba – arborele mamut cum i se mai spune, crește cam cu un metru la 10 ani. În urmă cu vreo 6 – 7 ani, copacii au fost redescoperiți de către elevii unei clasei de la Grupul Scolar „Stefan Anghel” din Resita. Copiii au format un cerc de „Protectia Mediului” și îndrumați de profesoara lor, au demarat un proiect interesant. Tinerii au identificat in parcurile și grădinile din Resita, 12 exemplare de copaci din specii rare. Arborii sunt considerati deosebiți și se bucură de protecția legii pentru că nu cresc în mod normal la noi in țară. Și totuși, acum vorbim la Reșița de cinci arbori de tulipan sau copacii de lalele, un chiparos de balta, trei exemplare de ginkgo biloba, doi platani imenși în zona Combinatului Siderurgic și un arbore mamut. Trei tulipanii cresc chiar in apropierea scolii, în ,,parcul de la poliție” cum îi spun reșițenii iar ceilalți doi sunt in Parcul Mociur.

[youtube id=”S75bxFYbmEQ”]

Copacii au fost identificați, li s-a făcut ,,arborele biologic” în așa fel încât oamenii să aibă informații despre ei, după care, acestea au fost scrise pe plăcuțe ce au fost prinse cu coliere metalice în jurul trunchiurilor.

Până aici, toate bune și frumoase, numai că, ceea ce s-a dorit a fi un lucru deosebit de bun, dacă nu este folosit așa cum trebuie și nu i se dă atenția cuvenită, se întoarce și devine un real pericol. Așa cum s-a întâmplat și în cazul copacilor noștrii fiindcă trebuie spus că presa și această acțiune au scăpat doi tulipani de la drujbă. Este vorba de cei doi copaci din parcul Mociur, cei mai frumoși și cei mai mari dintre cei cinci. Fostul primar Liviu Spătaru – primarul de tristă amintire de al cărui nume se leagă distrugerea spațiilor verzi și a parcurilor din Reșița. Asta cu largul concurs al consilierilor locali de la acea vreme. Într-o veselie, aceștia au aprobat construcția de spații comerciale pe spațiile verzi. Amintim aici doar construcțiile dintre blocurile 1,3,5,7 și 9 de pe Bulevardul Republicii, construcțiile din Parcul de pe malul Bârzavei dintre Gara de Nord și Intim și câte altele. Spătaru era cât pe ce să aprobe concesionarea parcului pentru construcția unei benzinării, de parca la vreo 300 de m nu mai era una.

În fine, revenind la copaci, tragem un semnal de alarmă asupra următorului aspect: cercurile metalice ce susțin tăblițele cu informații, au ,,rămas mici”. Adică, trunchiurile s-au îngroșat, metalul le-a gâtuit și dacă nu se iau măsuri urgente – fie de lărgire, fie de îndepărtare a lor, în câțiva ani, copacii vor fi rupți de vânt. Nu mai divagăm cu pericolul ce ar apărea atunci fiindcă încă n-am ajuns la povestea cu ,,drobul de sare. Deci, încă se poate face ceva. Salvați copacii rari ai Reșiței dacă alții nu au grijă de păduri.

Și încă ceva, toată această problemă nu privește și nu are treabă cu Primăria Reșița. Acolo este vorba despre un proiect derulat și care trebuie dus până la capăt.

Trunchiurile s-au îngroșat, metalul le-a gâtuit și dacă nu se iau măsuri urgente – fie de lărgire, fie de îndepărtare a lor, vor reteza copacii in cativa ani.

Comentarii

comentarii