VIDEO Sarbatoare sateasca cu pretentie de festival, cu smochine și inspectori ANAF, la Svinița

Pe malul Dunarii, în Clisura Dunarii, la Șvinița, a avut loc o manifestare devenită deja tradițională. Este vorba despre o manifestare sătească căreia i se spune ”Festivalul smochinelor”, manifestare care a ajuns la cea de-a XVII-a ediție in 2016. Manifestarea numită prea pompos ,,festival” a cuprins câteva activități cultural-artistice și sportive susținute de gazde și de invitații lor din Serbia și din județele Timiș, Caraș – Severin și Mehedinți. Manifestările cultural-artistice au fost două de fapt: o paradă a portului popular în jurul școlii și câteva suite de dansuri populare în curtea aceleiași instituții. Ar mai fi și balul, discoteca sau cheful ce a încheiat manifestarea.
Organizatorul – Primaria Șvinița, a pregătit și un concursul pentru desemnarea celor mai bune dulcețuri și celei mai bune țuici de smochine. Mai trebuiau amplasate standuri pentru valorificarea produselor tradiționale, numai că acestea au fost în final 3 tarabe și atât. Câțiva localnici au adus la vânzare dulceața de smochine cu 12 lei borcanul de 370 de grame și țuică de smochine cu 70 sau 80 de lei litru- în funcție de noroc. În jurul prânzului, s-au găsit și ceva smochine proaspete cu 10 lei kg.

În schimb au lipsit cu desăvârșire produsele localnicilor, de la mâncarea făcută la ceaun sau în gospodărie și până la tradiționalele tarabe cu mici sau bere ori tarabele cu ,,chinezării și țigănismele” de tot felul. Am încercat să aflăm motivul, am rămas blocați și oripilați; sărbătoare sătească fără mici și tarabe cu bere – cine-a mai văzut? Și am aflat și răspunsul: ANAF! Mai degrabă inspectorii ANAF care nu au făcut altceva decât să-și practice meseria. Adică – au verificat ca vânzătorii să aibă acte în regulă, să se elibereze bon și să se respecte legea. Să fim înțeleși: Nu au avut treabă cu sătenii care își vindeau în sistem de piață surplusul de dulceață sau de țuică din cămară. Asta însemnând 10- 12 litri de țuică sau 20-30 de borcane de dulceață. Numai că, pe surse- mai exact, tot de la săteni – am aflat că unii săteni au pregătit spre vânzare 200- 300 de borcane de dulceață sau sute de litri de țuică. Deja vorbim de altceva aici și nicidecum de vânzare supraproducției din gospodărie.

În fine, nu mai insistăm pe această temă, cert este că ANAF-ul a cam dat peste cap socotelile multora la Șvinița. Tot sătenii spuneau că de dimineață, la sosirea inspectorilor de la fisc, mai mulți comercianți care se pregăteau să-și instaleze tarabele și grătarele cu mici, și-au strâns calabalâcul și duși au fost. Probabil că aveau ei motivele lor. Motive pe bază de factură și casă de marcat, mai mult ca sigur.

În altă ordine de idei, trebuie spus la Svinița, cultura smochinului tinde să devină una din principalele preocupări aducătoare de venit pentru locuitori. Primăria a accesat un program european în urmă cu vreo 6 ani – având în acest moment o plantație de 1000 de arbuști care au intrat pe rod. Acest lucru a fost posibil datorita influentelor mediteraneene din sudul Banatului. Smochinul a fost adus in zona Banatului de un pasa turc pe timpul stăpânii otomane a lui Suleyman Magnificul.

Până acum se știa că în Clisura Dunarii, la Svinița, este singurul loc din tara unde exista plantatii si livezi de smochini, singurul loc unde se cultiva intensiv acest fruct. Lucrurile nu stau chiar așa: plantații de smochin se mai găsesc și la Orsova, in Dobrogea și în sudul Olteniei. Adevărul este că la Svinița există cele mai mari plantații – livezi – de smochin. Ei rodesc din al doilea an, dar adevărata producție, și 50 de kg pe o tufă, o dau abia în al cincilea an de viață.

Dulceaţa de smochine de Sviniţa este marcă înregistrată la OSIM, iar acum se fac demersurile pentru înregistrarea ca marcă protejată a ţuicii de smochine. Retetele de dulceata, gem, vin sau tuica de smochine, sunt unice, transmise în familii din generatie in generatie. Unele sunt primite de la turcii care au locuit pe insula Adakaleh – acum la aproape 50 de m sub apa dupa construirea barajului de la Portile de Fier.

Seara, după ora 18, în curtea scolii, a avut loc o paradă a participanților în costume populare, acţiune urmată de un spectacol artistic susţinut de ansamblurile folclorice din Arad, Timiş, Caraş – Severin, Serbia , Ponoarele şi Sviniţa. Seara a fost închisă cu un bal – discotecă a festivalului.

Comentarii

comentarii