VIDEO Scandal in Consiliul Judetean – Liberalii s-au abtinut sa voteze candidatii CA la Aquacaras

Alegerea candidaților Consiliului Județean care să facă parte din Consiliul de Administrație al societății Aquacaraș a fost unul din proiectele de hotărâre ale ședinței de consiliu care a stârnit discuții controversate. Consiliul Județean este acționar majoritar al societății, cu un procent de 65% și poate avea în Consiliu de Administrație 7 membri. Consiliul Județean a contractat o firmă de evaluare a dosarelor candidaților, care puteau fi atât dintre cei care nu au mai fost în CA, cât și dintre cei care încă fac parte din acesta. În urma raportului de evaluare al candidaților înaintat de firma respectivă, cu numărul candidaților care au trecut de evaluare, către ADI Intercom, astăzi urma să aibă loc alegerea celor 7 candidați din rândul consilierilor județeni care să participe la alegerile Adunării Generale a Acționarilor privind componența Consiliului de Administrație al Aquacaraș, dintr-un număr de 16 candidați propuși pe liste. Alegerea celor 7 urma să fie făcută prin vot secret chiar în timpul ședinței de Consiliu Județean. Liberalii însă nu au fost de acord cu această hotărâre și prin vocea șefului organizației de dreapta, Ioan Cojocariu, niciun membru din grupul liberal nu a participat la vot, motivând că reprezentanții stângii din Consiliu Județean nu respectă algoritmul politic și toți candidații la CA vor din PSD.

”Vorbesc de Legea 215 care guvernează UAT-uri, articolul 92, din lege, care spune că persoanele împuternicite de CJ să îl reprezinte se face conform algoritmului care s-a înregistrat la constituirea acestuia. Aşadar, noi propunem, grupul liberal, 3 persoane pe care să le desemnăm, pentru că atât ne revine, şi dvs. care sunteţi la putere, 4, din cei 7. Dacă nu faceţi treaba aceasta noi nu o să votăm deloc ”, a spus consilierul liberal, Ioan Cojocariu, chiar în plenul şedinţei de consiliu.

Preşedintele Hurduzeu a explicat după şedinţa de CJ de ce susţinerea grupului liberal nu a fost una plauzibilă.
”Având în vedere faptul că este vot secret, nu văd cum poți să faci acest lucru. Legea 215 spune că atunci când e vorba de persoane, se alege prin vot secret. Dânșii au invocat un articol, am citit acel articol în care se vorbea de reprezentanții Consiliului Județean că se aleg pe baza algoritmului, într-adevăr reprezentantul nostru în Adunarea Generală a Aquacaraș, consilierul Marius Bălean, a fost ales pe acel procedeu, dar alegerea candidaților noștri pentru Consiliul de Administrație nu putea fi făcută altfel decât prin vot secret”, a explicat președintele Silviu Hurduzeu.

O altă solicitare, la același proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, pe care au făcut-o liberalii a fost ca reprezentantul CJ în AGA, Marius Bălean, să solicite vot cumulativ în AGA, bazându-se pe un articol din lege care spune că orice acționar poate solicita votul cumulativ. Votul cumulativ înseamă ca fiecare acționar votează, atunci când se solicită vot cumulativ, în funcție de numărul de acțiuni pe care îl are.
”Ce rost avea să prevezi ceva care oricum poate fi înfrânt de acționarul majoritar. Votul cumulativ este o prevedere în Ordonanța 109 de Guvernare (…..) că la astfel de societăți chiar dacă statul este acționar majoritar un acționar minoritar poate solicita vot cumulativ neputând fi înfrântă această solicitare de nimeni și de nimic”, a explicat Silviu Hurduzeu.

În urma votului la care consilierii de dreapta s-au abținut, au fost aleși candidații: Vladimir David, Solomia Andreş, Mihai Chelbea, Ecaterina Zavacki, Aurel Marinescu, Mihai Trifunescu, Ioan Bălănescu- primii 6 cu câte 18 voturi pentru şi ultimul candidat cu 16 voturi pentru.

Comentarii

comentarii