ActualitateMonden

VIDEO Semne de primăvară în Banat; 14 grade, soare, ghiocei, pisici și porumbei

Temperaturi de primăvară și ghiocei înfloriţi pe Aleea Liliacului din Reșița. Pisici tolănite la soare bucurându-se de căldură și porumbei zbenguindu-se în razele puternice cu 14 grade ale soarelui, prea primăvăratec, parcă. Mai adăugați la acest tablou și câteva pâlcuri de ghiocei – Atenție! Înfloriți- și aveți tabloul real al unui mic colțișor din municipiul Reșița într-o zi de iarnă- cel puțin din punct de vedere calendaristic. Soarele puternic și cald a umplut străzile orașului cu oameni ieșiți la plimbare, care cu treabă sau fără- să se bucure de soarele strălucitor. Ba mai mult, vremea și soarele au trezit firavii ghiocei din somnul de iarnă. Florile gingașe au scos capul la lumină să-și umple cupele de soare și căldură.

[youtube id=”d82gMFRvkz8″]

Pisicile ,,maidaneze” – cele de oraș – au renunțat la căldura din subsolul blocului și au ieșit să-și încălzească blănițele moi în lumina și căldura soarelui ireal de cald pentru 13 ianuarie. DE fapt, ajun de An nou după calendarul vechi. Ghioceii și pisicile fac parte din distribuția decorului de la sol, fiindcă prin aer și la etajele blocurilor de locuințe, pe terase sau balcoane, porumbeii și-au început și ei ,,hârjoneala” de primăvară iar bărbătușii, făceau de zor curte porumbițelor.

Luat mai stict și ,,ad literam” acest tablou, am putea spune că pe Aleea Liliacului din Reșița, printre blocuri, au început să înflorească ghioceii. Cu toate că suntem în plină iarnă, cu gerul Bobotezei abia trecut – în Banatul Montan, parca se arată semnele primăverii. Ba chiar sunt deja extrem de vizibile: ghioceii au scos capul semeţ şi se bucură de soare, în toată frumuseţea lor, iar cuiboțica cucului, a aruncat și ea vreo două – trei flori la lumină. Prin micile grădinuţe din fața blocurilor, se pot vedea deja pâlcuri, pâlcuri de ghiocei. Și nu vorbim aici de câteva fire, ci, de tufe de ghiocei.

Reșițenii și în general bănățenii din Banatul de Munte, sunt deja obișnuiți cu asemenea fenomene în această parte a ţării. În zona Reșiței, este ceva obişnuit să răsară ghioceii aşa devreme. Au fost ani în care au înflorit ghioceii chiar din luna decembrie, însă anul acesta, au fost ceva mai leneşi şi au ieşit abia după gerul de Bobotează.

La reșița au fost marți 14 grade și reșițenii au ieșit din case să se bucure de soarele ce strălucea cu putere. Oamenii se bucură de soare și căldură, dar sunt convinși că nu este o vreme normală pentru jumătatea lui ianuarie și se tem de bolile ce vor urma fiindcă sunt prea mari diferențele de temperatură de la o zi la alta, sau chiar de la noapte la zi.

Comentarii

comentarii