VIDEO Serbarile cetatii la Caransebes, ziua de sambata – ziua medievală

Oraşul de pe Timiş şi Sebeş, milenarul Caransebeş, este în sărbătoare. Timp de patru zile, Municipiul Tibiscum va fi luat cu asalt de cavaleri, nobili înarmaţi până în dinţi, domisoare şi domniţe, dar şi de legiunile romane sau armatele dacice. La Caransebeş sunt în plină desfăşurare Serbările Cetăţii sau Zilele Cetăţii,.

De mai bine de 2000 de ani, ruinele castrului roman de la Tibiscum, străjuiesc intrarea în Banatul Montan pe malul Timisului.

Domniţe, cavaleri, legionari romani, dar şi tarabostes daci, şi-au dat întâlnire pe malul Timisului în milenara cetate a Caransebesului. Timp de patru zile, aici vor avea loc, Zilele Cetăţii sau Serbările Cetăţii, cum îi mai spun localnicii sărbătorii. Ediţia din acest an, este una jubiliara fiindcă manifestarea a ajuns deja la cea de a XI-a ediţie.

[youtube id=”-vZwmq7auhE”]

De mai bine de 11 ani, la Caransebeş, câteva zile pe an, cavalerii se bat în săbii pentru domniţe, dacii se înfruntă cu romanii, iar la final toată lumea dansează pe ritmuri de muzică rock sau pop sub lumina focurilor de artificii. Sâmbăta, la Caransebeş s-au întrecut cavalerii în turnir, iar dacii s-au bătut cu romanii, ziua de astăzi va fi dedicate unui amplu program: Demonstrații de luptă călare din perioada medievală cu cascadorii ecveştri de la Întorsura Buzăului şi mai ales, Lupte între cavaleria medievală şi pedestrime cu Paladinii de Terra Medies (Mediaş). Appoi, au fost Dansuri medievale cu Ansamblul NOSA; Jonglerii cu foc cu formațiile SIRIUS (Sibiu) şi Muzică medievală cu grupul LUPUS DACUS (Arad). Un număr deosebit l-a prezentat COCO -FACHIRUL care a dormit pe cuie sau a mers desculţ pe becuri şi cibburi de sticlă.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Caransebeş şi Casa Municipală de Cultură „George Suru” se desfăşoară în perioada 11-14 septembrie.
Serbările Cetăţii se vor încheia duminică, 14 septembrie, cu seara marilor concerte. Astfel, începând cu ora 19.30 vor urca pe scenă Alex Velea şi Antonia alături de Lala Bând, iar totul se va încheia cu un foc de artificii.

Comentarii

comentarii