VIDEO Sfinxul de Herculane, o minune de care prea putini stiu

La ora actuală, în România există vreo 6-7 formațiuni pietroase ce aduc – mai mult sau mai puţin, cu chipuri umane, Cu profile, mai exact. Se ştie că în Banat, exista un ,,Sfinx” la Topleţ. „Sfinxul Bănăţean” este o rezervaţie naturală de tip geomorfologic care se află în sud-estul judeţului Caraş-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Topleţ, în partea nordică a satului Bârza. Sfinxul de la Topleţ, ca şi cel din Munţii Bucegi este un megalit situat pe Valea Cernei.

Stânca are o înălţime de 16 m şi o lăţime de 8 m, putând fi uşor observată de la distanţa înaintea apariţiei vegetaţiei înalte. S-a format prin eroziune eoliană (datorată vântului şi ploilor), de-a lungul unei perioade îndelungate de timp. „Sfinxul” este numit aşa din cauza asemănării sale cu un cap uman impunător, misterios, degajând o forţa şi autoritate aparte.

Cu toate acestea, puțini – sau chiar forte puțini români știu de existența unui al doilea Sfinx în Banat. Și care se află la vreo 20 km de Sfinxul de la Topleț și vreo 5 de Herculane. Numai că, acesta se afla la o înălțime de aproape 1000 de metri, pe creasta unui munte. Acesta este situat pe versantul estic al muntelui, la aproximativ 500 de metri de podul ce trece Cerna. Se poate vedea printre copaci de pe marginea DN 67D, drum ce leagă Herculane de Baia de Aramă.

Fiindcă este ,,nou descoperit” despre Sfinxul de la Herculane nu se știu prea multe, nici măcar dimensiunile sale nu se cunosc. Cu toate că poartă denumirea de Sfinx, profilul stâncii ce cuprinde inclusiv umerii şi pieptul, aduce mai degrabă cu profilul lui ..Sadoveanu. Forma şi trăsăturile Sfinxului, se modifică în funcţie de poziţia soarelui şi intensitatea luminii.

Din păcate în zonă nu există indicatoare sau panouri turistice de informare ori trasee amenajate. Turiştii care doresc să viziteze mai de aproape acest obiectiv trebuie să ştie că în zonă sunt vipere cu corn a căror muşcătură este mortală.

Comentarii

comentarii