VIDEO Și-au petrecut noaptea în stradă în fața Primăriei Berzovia

Aproximativ 10 săteni din satul Fizeș aparținător de centrul comunal de la Berzovia, și-au petrecut noaptea în fața Primăriei Berzovia. Printre bolovanii puși de primarul Coriolan Luca pe post de statui, oamenii și-au instalat câteva corturi unde se odihnesc pe rând. Ei spun că au intrat în greva foamei începând cu ziua de luni, 22 februarie în semn de protest față de felul în care este administrat satul lor.
De ani de zile, la Fizeș nu s-a făcut aproape nimic de Doamne – ajută! Lucrările începute sunt neterminate sau prost făcute fiindcă mare parte din materiale au fost furate și lucrările supraevaluate.

Căminul cultural este neterminat și în plus, numai de acolo au dispărut materialele de construcție. În raportul de lucrare apare că acoperișul a fost schimbat – lucru care nu este adevărat. Oamenii spun că de acolo s-au furat zeci de metri cubi de grinzi din lemn, dar care apar în acte că ar fi fost folosiți la schimbarea acoperișului. În fața căminului cultural, primarul a construit o ,,fântână arteziană” care a costat câteva mii de euro – fântână care nu este altceva decât un bazin de vreo 8 metri pătrați din ciment, câțiva bolovani și o bucată de furtun cu o țeavă în capăt.

Lucrările la grădiniță și la școală sunt neterminate – s-au pus câteva geamuri termopan și uși, s-au vopsit cele din lemn din spatele clădirii și așa rămas. Copiii merg la toaletă ,,în fundul curții” într-o hazna în care acum vreo trei ani, a și căzut un elev. S-a tras apă curentă și canalizare, dar canalizarea este nefuncțională. Gunoiul este aruncat într-o haldină improvizată la nici 30 de metri de curtea bisericii.

Cel mai grav și dezastruos este capitolul drumuri. De la cel județean ce leagă satul de Berzovia și de Tirol și până la drumurile din sat care sunt și arată ca în evul mediu. Fără a exagera cu nimic, pe anumite străzi, de toamna și până primăvara, sau atunci când plouă, circulația se poate face doar cu tractoarele sau cu căruțele. Mai grav este că și drumul spre cimitir este la fel. O fi el ultimul drum, dar nici chiar așa.

La toate acestea se adaugă lipsa de transparență a primarului în cheltuirea banului public. Sătenii – conform legii – au cerut mai multe informații, dar nicio dată nu au primit un răspuns. Ba mai mult, s-a mers până acolo încât primarul le-a spus oamenilor că ,,actele au fost furate” din Primărie. Asta în condiția în care la poliție nu s-a primit nici o sesizare în acest sens. Locuitorii din Fizeș mai spun că primarul Luca Coriolan a transformat Primăria Berzovia în propriul SRL în care a angajat pe cine a vrut el. Astfel, secretara primăriei lucrează în instituție cu toată familia: dânsa, soțul și cei doi copii. Între timp, soțul s-a pensionat pe caz de boală, dar locul lui a fost luat de fiul cel mic al acesteia. Și exemplele ar putea continua.

La Fizeș au fost o serie de revolte – mai ales din cauza drumurilor și a celui județean în principal- dar nu s-a rezolvat nimic de atâția ani. Au fost făcute sesizări și memorii la Consiliul Judetean, la Prefectură, la Poliția economică, dar nu s-a rezolvat nimic, doar promisiuni. Se pare că de această dată, primarului Luca i s-a înfundat fiindcă fizeșenii sunt mai hotărâți ca nicio dată să nu renunțe până ce la Primăria Berzovia nu va veni DNA-ul sau cineva din Corpul de control al Guvernului fiindcă ei acuză nereguli de milioane de euro de-a lungul celor 20 de ani de mandat ale lui Luca Coriolan.

Comentarii

comentarii