VIDEO Speranțe pentru Semmeringul bănățean, Vlădulescu și Apostol la Bruxelles

În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, calea rerată Oraviţa-Anina, a fost subiect de discuţie. Lectori au fost Nicolae Dumitru Vlădulescu şi Marian Apostol. Ei au vorbit în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile după experiența pe care au avut-o la Bruxelles unde au participat la discuțiile din cadrul Comisiei europene pentru cultură şi educaţie, din cadrul Parlamentului European.

[youtube id=”XmvsiPUsrYE”]

Apostol şi Vlădulescu au fost la Bruxelles în perioada 1-2 decembrie, la invitaţia parlamentarului european Mircea Diaconu. Europarlamentarul şi-a declarat sprijinul pentru finanţarea cu bani europeni a unui proiect prin care să se modernizeze calea ferată Oravița – Anina și să o facă atractivă pentru turismul internaţional. Cei doi, Apostol și Vlădulescu, sunt fondatori ai Asociaţiei Lobby pentru Banatul de Munte. De asemenea, Consiliului Judeţean Caraş-Severin, doreşte să se implice direct în proiectul de salvare și revigorare a turismului pe Semmeringul bănățean.

Marian Apostol, spune că: „În urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că trebuie să gândim un proiect care să aibă în vedere un parteneriat european, o reţea europeană, din care să facă parte ţări care au astfel de căi ferate. Asemenea structuri feroviare de căi ferate montane, mai sunt două în Germania, una în Austria, una în Cehia, una în Italia şi una în România – Calea Ferată Oraviţa-Anina despre care vorbim noi.
Acest parteneriat poate obţine o finanţare pentru înfiinţarea unei rute a Semmering-urilor europene, rută care să pună în valoare aceste obiective culturale şi care să conecteze anumite zone economice, în cazul nostru, dar şi în cazul Austriei şi Germaniei, la regiunea Dunării. Aceasta este una din şansele pe care le avem, trebuie să facem legătura cu cei care administrează aceste căi ferate din ţările respective, să găsim un lider de proiect care să-şi asume acest rol, din Austria sau Germania, pentru că, din motive pe care nu are sens să le comentez acuma, se pare că proiectele care au lider de proiect o instituţie din una din aceste ţări, au şanse în plus de a fi finanţate”.

Nicolae Dumitru Vlădulescu, a specificat că: „Este un proiect care a pornit clar din partea societăţii civile, dar, nu putem să spunem că nu am găsit înţelegere din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Primul pas este de a convoca toţi factorii de răspundere ai celorlalte obiective de acest gen din Europa, aş vrea să-i convoc la Reşiţa, pentru ca în cartea istoriei să scrie că s-a înfiinţat la Reşiţa această asociere. Acest proiect a fost iniţiat la Reşiţa! Sigur, şefi de proiect îi punem pe austrieci, ei au fost constructorii şi ai căii ferate Oraviţa – Anina”. Vlădulescu mai spune că: Vrem, undeva, pe la sfârşitul lui februarie – începutul lui martie 2015, să reuşim să-i aducem aici pe toţi şi atunci, cu siguranţă, am intrat în linie dreaptă cu proiectul pe care nu avem cum să-l scăpăm, pentru că în proiectele europene finanţate până în 2020, se spune clar că unde sunt patru-cinci parteneri cu acelaşi scop, cu aceleaşi obiective, au şanse de câştig foarte mari”.

Amândoi delegaţii de la Bruxelles au subliniat importanţa faptului ca din asociere să facă parte Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi primăriile celor două oraşe legate de calea ferată, adică Oraviţa şi Anina.

Nicolae Dumitru Vlădulescu a mai precizat că proiectul beneficiază şi de sprijinul Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, condus de Erwin Josef Ţigla.

Comentarii

comentarii