VIDEO Târgul Neuwerkului, de la Bocşa – Traditia redevine traditie

Reluat de către primarul Eugen Cismăneanțu după mulți ani de uitare, Târgul Neuwerkului de la Bocşa, una dintre cele mai vechi manifestări de acest gen din întreg Banatul, a încheiat sezonul târgurilor de toamnă în Banatul Montan. La târg au fost invitaţi producători agricoli din Bocşa şi din judeţ, meşteri populari, comercianţi de seminţe, îngrăşăminte, utilaje agricole, crescători de animale mari, dar şi de păsări şi animale mici, oferta fiind variată şi pentru toate categoriile de cumpărători.
Pentru a păstra în memoria celor în vârstă acest târg, organizatorii au păstrat aceeaşi locaţie, respectiv platoul amenajat lângă fosta fabrică de pâine, actualmente S.C. Electro Echipament Industrial, în spatele staţiei de carburanţi Petrom din cartierul Neu Werk).
Crescători de animale, comercianţi de cereale sau unelte agricole, meşteşugari dar şi producători locali de brânzeturi, miere, ţuica sau preparate din carne. Cu toţii şi-au dat întâlnire, la acest sfârşit de săptămână, la Târgul mare de la Noiverk, ultimul din acest sezon.

Producătorii şi comercianţii din târg nu au dus lipsă de clienţi. La mare căutare au fost cârnaţii şi brânză şi, în general, toate produsele de casă.

Târgul Noiverkului este unul de tradiţie, renumit în întreg Banatul și a fost consemnat pentru prima dată prin anul 1717 într-un document al vremii. Organizatorii târgului au fost Primăria Bocşa şi Camera Agricolă a judeţului Caraş-Severin.

Și nu în ultimul rând, din acest an, după o pauză de ani de zile, la Bocșa și-a reluat activitatea ,,Fanfara orasului Bocsa”. Este vorba de o tradiție a satelor și orașelor bănățene, din Ardeal în general, de a avea propria fanfară a localității. Ba mai mult, în unele localitați, existau și câte două fanfare: cea a copiilor și ,,fanfara mare”.

Comentarii

comentarii