VIDEO ,,Trăiește-ți viața fără droguri!” Vax! A crescut numărul drogaților

”Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri” marcată la Reșița sub sloganul ”Trăiește-ți viața fără droguri!” Agenţia Naţională Antidrog (ANA) prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere, Antidrog Caraş-Severin marchează anual în ziua de 26 iunie 2015 ”Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri”. Începând cu anul 1987 această zi a fost aleasă să marcheze lupta antidrog la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, ”Trăiește-ți viața fără droguri” fiind îndemnul campaniei mondiale pentru anul 2015.

Cu pricejul acestei zile la sediul CPECA Caraș-Severin a avut loc o conferinţa de presă în cadrul căreia au fost prezentate date din Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor pe anul 2014 al Agentiei Nationale Antidrog cât şi date din Strategia Judeţeană Antidrog Caraş-Severin şi Planul de Acţiune pentru aplicarea Strategiei, dar și informații depre proiectele și parteneriatele cu instituții și societatea civilă privnd lupta împotriva acestui ”flagel”.

Voluntari antidrog împreună cu specialiştii CPECA Caraş-Severin au fost prezenți și în Parcul Tricolorului din Reșița unde au oferit trecătorilor informaţii cu privire la riscurile asociate consumului de droguri, precum şi despre activităţiile şi serviciile CPECA Caraş-Severin şi au distribuit materiale informative antidrog cu scopul de a sensibliza.

Deși Caraș-Severinul este un județ de tranzit s-au înmulțit și consumatorii. Nu se cunoaște numărul real al consumatorilor pentru că sunt greu de depistat în cifre exacte, iar drogurile pe care se axează consumatorii din județ sunt canabisul și etnobotanicele (substanțe cu proprietăți psihoactive). În sprijinul celor care au nevoie de ajutor ca urmare a consumului de substanțe interzise sunt cei din echipa de specialiști de la Centrul regional de Recuperare și Reabilitare din Timișoara unde sunt consiliați atât cei dependenți cât și familiile lor.

Un alt semnal de alarmă pe care îl trag cei de la antidrog este legat de ignoranța părinților care conștientizează că au un copil dependent de droguri abia după 2 ani când deja dependența s-a instalat. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că nu doar părinții de băieți ar trebui să fie ”în gardă” ci și părinții de fete, numărul consumatoarelor de stupefiante fiind în continuă creștere, iar vârsta de debut a consumului a scăzut până la vârsta de 12-13 ani.

”Din păcate nu avem acea mentalitate de a ne deschide sufletul, de a veni către instituții. Avem tendința să credem că putem rezolva singuri toate lucrurile și negăm. Dacă un părinte identifică că are o problemă cu copilul și nu conștientizează de la început că trebuie să fie ajutat, că el nu-l poate ajuta, tinde să ascundă situația – ”lasă că poate se rezolvă de la sine”- dar sunt situații care nu se rezolvă de la sine. Cred că trebuie să ne schimbăm cu toții mentalitatea!”, a punctat Sorin Andrițoi, inspector principal CPECA Caraș-Severin.

Pornind de la convingerea că dependența de droguri este o dramă, reprezentantul centrului antidrog din județ trage un alt semnal de alarmă asupra acestui fapt: ”Un consumator de droguri nu se distruge doar pe el, distruge totul în jurul lui, și asta nu pentru că societatea îl elimină, ci pentru că el se autoelimină din societate, el intră în acea lume ireală, în lumea lui, în lumea acelor trăiri de moment pentru că fiecare consumator urmărește să-și schimbe starea într-o stare de bine pe moment, după care intervin problemele” și este dominat de nevoia stării de bine și mâine și în următoarele zile… până la DRAMĂ!

Comentarii

comentarii