VIDEO Zeci de familii au nevoie de ajutor de urgență de la Guvern în urma pagubelor produse de inundații

Institutia Prefectului – Județul Caraș-Severin a făcut publică într-o conferință de presă situația provizorie a evaluării pagubelor produse de inundațiile de la sfârșitul lunii iunie.
Evaluarea pagubelor s-a realizat prin întocmirea unor rapoarte operative de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență în paralel cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Rapoartele au fost transmise Centrului Operațional Județean (Inspectoratul pentru Situații de Urgență). După ce apele s-au retras au fost făcute evaluări finale la nivelul comitetelor locale prin comisii care s-au dus la fața locului și care evaluează chiar și în prezent pagubele prin completarea unor formulare tipizate. În paralele, la nivelul Comitetului Județean s-au activat comisii mixte formate din mai multe instituții (49 instituții care acoperă toate domeniile). Ca urmare a acestor comisii se face un raport sinteză în care sunt cuprinse toate pagubele. S-au elaborat astfel proiecte de hotărâre la nivel județean și raportul este transmis ministerelor de resort pentru a se putea activa la Guvern ajutorul financiar necesar.

În prezent rapoartele nu sunt finalizate, în unele zone încă se evaluează pagubele.
S-a făcut și o evaluare privind ajutoarele sociale de urgență pentru familiile care au avut de suferit din cauza apelor.
Inundatii Remetea 2016  (25)
Reprezentanții Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin au făcut parte din comisiile mixte constituite și au fost în teren să evalueze pagubelor în județ pentru a veni în întâmpinarea nevoilor familiilor și persoanelor singure a căror gospodării au fost afectate în urma inundațiilor. Pentru că încă se desfășoară activități pe teren raportul este provizoriu. S-au stabilit și sume estimative în funcție de gradul de afectare al imobilelor și în funcție de starea de necesitate în care se află fiecare familie, după cum a precizat directorul Elena Solomonesc.
Inundatii Remetea 2016  (6)
În urma verificărilor deja efectuate de aceste comisii s-a constatat că în Reșița există o singură familie care a solicitat ajutor social în valoare de 5000 de lei pentru o casă situată în Cîlnic și căreia unul dintre pereții exteriori i-a fost dărâmat de ape. În Oțelu Roșu s-au înregistat 18 cereri de ajutor de urgență cu sume cuprinse între 1500 și 2000 de lei fiind vorba de 17 apartamente a căror acoperișuri au fost smulse de vântul puternic și o casă locuită de o bătrână și fiul ei și care de asemenea au rămas fără acoperiș fiind în imposibilitatea de a-și reface casa.
Inundatii Remetea 2016  (4)
Localitatea Bocșa a suferit cel mai mult de pe urma inundațiilor, aici pagubele fiind însemnate, sumele vehiculate pentru ajutorarea acestora fiind încă estimative deoarece urmează ca specialiștii să analizeze situația clară pentru a se stabili de câți bani au nevoie pentru ca oamenii să-și poată reface locuințele. Aici este vorba de 90 de ajutoare de urgență și 17 case care nu mai pot fi locuite în cartierul Măgura, 7 dintre ele fiind luate de tot de ape, iar 5 sunt pe punctul de a se prăbuși, locatarii fiind mutați în locuri amenajate de către Primărie, iar unii s-au mutat la rude. Valoarea acestor cereri de urgență sunt cuprinse între 1500 și 20.000 de lei, estimativ.
Inundatii Remetea 2016  (10)
Un număr de 6 anchete sociale s-au efectuat la Ramna cu valori cuprinse între 1500 și 5000 de lei, în funcție de gradul de afectare al locuinței. Comuna Doclin are nevoie de 12 ajutoare de urgență în urma anchetelor sociale, cu sume cuprinse între 500 de lei pentru bunuri de strictă necesitate și 4000 de lei pentru cei cu locuințele distruse.
Inundatii Remetea 2016  (7)
Toți cei pentru care s-au solicitat ajutoare de urgență nu au încheiate polițe de asigurare a locuinței pentru că nu sunt proprietari și astfel nu pot beneficia de pe urma asigurării. Mai sunt vizate și alte localități în care oamenii au avut de suferit de pe urma inundațiilor, echipele comisiilor de evaluare urmând să se deplaseze la casele afectate în următoarele zile.

Comentarii

comentarii