VIDEOREPORTAJ Ultimul ceasornicar din Banatul Montan se pregătește de retragere

Nea Vasile Ciangâru, a rămas singurul meseriaş adevărat, ultimul ceasornicar din Banatul Montan. În acest moment, în nici o localitate a judeţului Caraş Severin nu mai există un atelier în care să se mai repare ceasuri de către un ceasornicar cu carte de muncă. 

 De peste 40 de ani, nea Vasile Ciangâru din Reşiţa face ce a învăţat prin anii 60 la Şcoala profesională de ceasornicari din Arad. Repară ceasuri. De toate felurile şi de toate tipurile. Dacă la Arad a învăţat să repare ceasuri mecanice, după apariţia celor electronice, s-a reorientat şi a învăţat să repare şi ceasuri electronice.
Timp de peste 40 de ani, lui nea Vasile i-au trecut prin mâini mii de ceasuri. Pe unele le-a reparat, pe altele le-a curăţat sau reglat, dar pe toate le-a readus la tic- tac, adică, la viaţă.
Prin 1990, la Reşiţa şi în Caraş Severin, existau vreo 30 de ceasornicari. Nu era magazin mai mare unde lângă intrare, la vedere, să nu fie instalat bancul de lucru al ceasornicarului. La Nera erau 3, la Victoria 4, la Universalul Vechi câte unul pe fiecare etaj, plus ateliere de ceasornicărie – vreo 3- ateliere în care lucrau cel puţin câte trei ceasornicari.
Timpul a trecut iar ceasornicarii au dispărut unul câte unul. Cei mai în vârstă au ieşit la pensie iar cei mai tineri, o parte dintre ei, au ales să-şi schimbe meseria.
Ceasornicarului cu lupa prinsă pe un ochi, i-au trecut mii de ceasuri. De la banalele ceasuri de mână de unică folosinţă luate la kilogram şi până la piese foarte rare şi scumpe de care doar a auzit. Acum vreo 15 ani, i-a căzut în mână un asemenea ceas, din aur cu vreo 40 de rubine. L-a privit cu admiraţie, a tras aer în piept şi l-a desfăcut. A lucrat mult şi a transpirat din greu la un asemenea ceas, dar nu s-a lăsat. După câteva ore, bărbatul a repornit maşinăria de care numai a auzit. 
Pe masa de lucru din atelierul de la parterul blocului UCECOM din centrul civic, are tot felul de piese mai mici, mai mari, arcuri, pensete, ciocănele, lupe şi rotiţe. Sunt piese din inima ceasului iar acum, orice piesă trebuie păstrată cu multă grijă pentru că nu se mai fabrică nimic din ceea ce ar putea fi folosit. Pentru ceasurile mecanice, piesele se găsesc foarte greu. Noroc cu colecţionarii care mai au câte ceva ,,pe la sertar”.
La nea Vasile vin clienţii tot la cinci minute. Unii cu ceasuri electronice, alţii cu ceasuri mecanice. Omul dă meseriaşului ceasul, spune ce probleme are şi în jumate de oră pleacă cu ceasul reparat şi pus la fix. Bateriile se schimbă pe loc. Cu materialul clientului sau cu marfa ceasornicarului. Preţul? O nimica toată, în jur de 4 lei cu tot cu baterie. Reparaţia pentru un ceas de bucătărie, de pildă Victoria- fabricat prin 1970 la Arad, costă în jur de 15 lei. 
,,Ceasurile electronice sunt frumoase, sunt practice, dar nu au suflet. Nu bate inima în el ca într-unul mecanic. De aceea, oamenii aduc la reparaţie sau la curăţat şi reglat ceasuri vechi, ceasuri de care îi leagă o amintire” spune Vasile Ciangâru. 
Din păcate, la Reşiţa nimeni nu s-a arătat interesat să înveţe această meserie pentru care în primul rând trebuie vocaţie. Nea Vasile are un băiat, dar nu-l interesează ceasornicăria. ,,Nu are atâta răbdare. Aici trebuie să fi calm şi liniştit, ori tinerii din ziua de azi, numai de asta nu au timp” mai spune ceasornicarul.
,,Şi totuşi, chiar şi acum când suntem invadaţi de ceasuri electronice şi mai nou lumea se uită la telefon ca să afle cât este ora, cei cu gust, preferă tot un ceas mecanic. Cele mai căutate rămân tot pendulele. Sunt oferite ca dar – mai ales celor care încep o viaţă nouă ori s-au mutat în casă nouă” spune  Mioara Păducel, expert anticar. ,,Noi cumpărăm de multe ori ceasuri vechi chiar şi defecte. Le ducem la reparat, dar este foarte greu. Mai este un singur ceasornicar la complex- în centru şi încă unul bătrân, ceasornicar pensionar- în Govândar. În rest, pe la Timişoara mai ştiu vreo 3, dar toţi au peste 60 de ani. Doi sunt ingineri şi repară ceasurile din plăcere. NU ştiu ce vom face când nici aceştia nu vor mai repara ceasuri fiindcă nu ştiu nici un tânăr care să vrea să devină ceasornicar” mai spune expertul anticar.

Comentarii

comentarii