Vinerea Neagră Din Postul Paștelui. Tradiții, Ce Spun Bătrânii?! VIDEO

VINEREA MARE sau VINEREA PATIMILOR. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de VINEREA MARE. În Banat, aceasta este numită și vinerea ouălor fiindcă azi nu se coace, doar se fac cremele la prtăjituri și se vopsesc ouăle.
Ultima vineri din POSTUL MARE este numita Vinerea Pastilor, VINEREA PATIMILOR, VINEREA NEAGRA, VINEREA SEACA sau VINEREA MARE. Conform traditiei crestine, este, ziua in care Iisus a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pactului stramosesc. Din aceasta cauza, VINEREA MARE este zi de post negru, informează crestinortodox.ro.

O tradiție ținută în toată țara este cea când creștin-ortodocșii se duc la biserică și trec pe sub masă de trei ori, ritual ce ar semnifica poticnirile pe care le-a avut Iisus atunci când și-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire.

In VINEREA MARE este interzis a se face copturi. Exista credinta ca daca cineva se incumeta a coace in aceasta zi face mare pacat iar coptura nu este mancata nici macar de pesti.

Ouale de Paste se coloreaza in Vinerea Mare, potrivit traditiei in rosu, intruchipand sangele daruit de Iisus Cristos oamenilor pentru care s-a sacrificat in aceasta zi. Tot acum se face si pasca.

Este pacat sa se manance urzici, intrucat cu aceste ramuri usturatoare a fost batut peste trup Domnul Iisus, in sfanta zi de vineri.

In VINEREA MARE, dimineata, inainte de rasaritul soarelui, oamenii alergau desculti prin roua sau se scaldau tainic in ape curgatoare crezand ca, in felul acesta, vor fi sanatosi pe tot parcursul anului. Seara, insa, intreaga suflare a satului bucovinean mergea la biserica pentru a participa la slujba de scoatere a aerului si pentru a trece pe sub acesta. in scopuri terapeutice.

Acestei zile i se spune si Vinerea Seaca, pentru ca batranele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserica.

Lumea, in trecut, pleca acasa cu lumanarile aprinse pe drum, ca sa afle si mortii de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori si intrand, se inchinau, faceau cate o cruce cu lumanarea aprinsa in cei patru pereti sau doar la grinda de la intrare si pastrau lumanarea pentru vremuri de primejdie.

In popor, se crede ca, daca ploua in VINEREA MARE, anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor.

Unii cred ca, daca se scufunda in apa rece de trei ori in acesta zi vor fi sanatosi tot anul.

De VINEREA MARE, se afuma casa cu tamaie, inconjurand-o de trei ori, in zorii acestei zile, pentru ca ganganiile si dihaniile sa nu se apropie de casa si de pomi. Copiii aduna flori de pe camp si le duc la biserica.

Un copil nascut in Vinerea Mare si botezat in prima sambata de dupa Paste, este inzestrat cu darul de vindecator.

Nu e bine ca pescarii sa isi intinda plasele in VINEREA MARE.

Daca te tunzi in VINEREA MARE, nu vei mai suferi de dureri de cap sau de dinti vreme de un an.

Ouale culese din cuibare in VINEREA MARE nu se strica niciodata.

In aceasta zi nu este recomandat nici sa semeni, nici sa infingi vreun fier in pamant, fie el plug, sapa sau harlet.

Se zice ca in ultima vineri dinaintea Pastelui, numita Vinerea Mare sau Vinerea Seaca, se aduna toate zilele de vineri din intregul an.

Comments

Comentarii

comentarii

One thought on “Vinerea Neagră Din Postul Paștelui. Tradiții, Ce Spun Bătrânii?! VIDEO

Comments are closed.