Voluntarii colorează Rudaria – satul morilor pe apă VIDEO

30 de case din Eftimie Murgu – Rudăria, sunt vopsite și fărbuite în acest weekend de către zeci de tineri voluntari și reprezentanți ai Asociației ,,Acasă în Banat”, printr-un proiect care se numește ,,Color the Village”.
Localitatea Rudăria – actualul sat Eftimie Murgu din Caraș Severin, este localitatea cunoscută pe plan național, dar și internațional, pentru faptul că aici se găsesc 22 de mori cu ciutură pe apă, care încă macină boabele de porumb ale localnicilor din care se obține făină de mămăligă. Aici se găsește cel mai mare complex mulinologic de mori cu ciutură din Europa. Tot la Eftimie Murgu, se găsesc zeci de case vechi de peste 100 de ani ,case reprezentative pentru zona Văii Almăjului. Unele dintre ele au mare nevoie de refacerea fațadelor și de un strat nou de „văruială”.

Satul morilor de apă, are aproximativ 720 de case în toată comună, iar 30 dintre ele au intrat în reabilitare în acest an. Încă de vineri, o echipă care aqzi a ajuns la peste 100 voluntari, au început curățarea și tencuirea fațadelor a 30 de case.

 Practic, voluntarii au luat la mână casă cu casă, au văruit fațadele și au vopsit ferestrele și porțile, gardurile. Scopul acțiunii este acela de a da întregii comunități un suflu nou, de sat locuit, cu oameni gospodari. Așa cum, odată de mult, în Banat se „molăreau” (zugrăveau) toate casele o dată pe an, voluntarii au ajutat la zugrăvirea satului Rudăria în 2019.

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Scopul proiectului nostru este de a ajuta comunitatea locală să își pună în valoare patrimoniul arhitectural, case, porți, ferestre.

Resursele sunt în principal formate din donații în materiale, ustensile, bani, transport, mâncare, cazare. În acest sens, membrii asociaţiei au întreprins demersuri pe lângă companiile producătoare de materiale de construcții, fie pentru donații, fie pentru discounturi semnificative asupra prețurilor aplicate pentru cantități mari. Cea mai mare parte din donații, au venit din donațiile prin programul Timotion, la care s-au adăugat resursele proprii ale asociației.
Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii