Destinaţie de vacanţă mai puţin cunoscuta – Clisura Dunării VIDEO

Clisura Dunării este un loc mirific din România şi din Europa şi de care prea puţini romani ştiu. Asta în condiţia în care lungimea Dunării în acea zonă, de la intrarea în țară la Bazias și până la Porțile de Fier, depășește lungimea litoralului românesc. 
Turiștii vin în zon[ pentru linişte, aerul curat, peisajul deosebit încă fără aglomeraţie și pentru pescuitul sportiv. Peisajul este mirific- de o parte apele marelui fluviu, iar de cealaltă, pereţii de piatră ai Munţilor Locvei. Cu toate acestea, zona a fost aproape moartă din punct de vedere turistic. Până în urmă cu vreo 3 ani, de la Bazias şi până la Berzasca existau vreo 3- 4 pensiuni și câteva case de vacanţă. dar, acest loc mirific a început să prindă viaţă şi lucrurile se mişca în direcţia bună şi acolo.

Investitorii în turism consideră că zonă ar putea reprezenta noul El Dorado al turismului românesc deoarece zona poate să devină unul dintre cele mai importante puncte de atracție pentru turiștii străini. În ultimii ani, în Clisura Dunării au apărut mai multe pensiuni care atrag an de an tot mai mulţi turişti. Complexul lacustru de la Berzasca, este doar un exemplu.

În plus, Clisura este Raiul pe pământ pentru pescarii amatori sau iubitorii de plimbări cu bicicleta sau cu barca pe Dunăre. Mâncarea ce se servește la pensiuni este axată în primul râd pe peștele prins din Dunăre. Congelatoarele sunt pline cu pește gata curățat și porționat pentru că acum, pe timpul prohibiţiei, bucătarii să aibă ce găti. Un meniu compus dintr-o ciorbă de pește cu lipie și ardei iute, crap rumenit cu mămăligă și mujdei de usturoi, iar la desert papanași cu smântână și dulceață de căpșuni, costă în jur de 30 de lei de persoană.

Peștele se gătește foarte simplu, dar după o tehnologie proprie și în ulei ecologic presat la rece. Renumele preparatelor – și în special al ciorbei de pește, atrage

Cazarea se face în condiţii foarte bune iar preţul unei camere mobilata ca în revistă, nu trece de 150 de lei pe noapte – preţ în care este inclus şi micul dejun.

Doar că este nevoie de implicarea statului, care, ar trebui să investească în două porturi turistice, cu puncte vamale, astfel încât străinii care vin pe croaziere pe Dunăre, din Germania, Austria sau Ungaria, să poată debarca și face excursii de o zi în zonă.

Și nu doar Clisura Dunării ar avea de câștigat, turiștii ajunși în zonă pot vizita foarte ușor și rapid, în afara Clisurii Dunării și stațiunea Băile Herculane, Cheile Nerei, Cascadele Bigăr, Cârșa și Beușnița, Complexul Mulionologic de la Sicheviţa sau cel de la Rudăria – cel mai mare din Europa, spre exemplu. În nord La Moldova Noua exista un ostrov în mijlocul Dunării unde trăiesc cai sălbatici, la sud, în judeţul Mehedinţi unt Cazanele Dunării şi celebra statuie a lui Decebal, de acolo se poate vizita Orşova şi la 20 de km Băile Herculane.

În sezon, trec câteva mii de turiști străini în croaziere pe Dunăre, iar foarte mulți dintre ei s-ar opri în Moldova Nouă și Orșova dacă s-ar face aceste investiții. În plus, două județe, Caraș-Severin și Mehedinți, s-ar trezi din adormire și după primul an și-ar putea dubla numărul de turiști străini.

Acesta mai spune că cele două porturi turistice, cu puncte vamale, ar atrage în Clisura Dunării mulți oameni de afaceri care ar înveşti în hoteluri și pensiuni.

Comentarii

comentarii