Voluntarii si Orange Romania, repara morile pe apă la Șopotu Vechi VIDEO

Voluntarii si Orange Romania, repara morile pe apă la Șopotu Vechi. Uitate şi ignorate zeci de ani de autorităţile locale, morile pe apă din Banatul Montan, adevărate bijuterii ale ingineriei populare, precursoare cu sute de ani ale modernelor turbine din ziua de azi, se distrug odată cu trecerea timpului. Dar, mai există și tineri care nu vor să le lase să piară, să se distrugă încet – încet.

Peste 40 de voluntari din toată țara, cu precădere din Timișoara, Sibiu și București, au răspuns apelului Asociației ,,Acasă în Banat”! si cu banii puși la dispoziție de Fundația Orange România și susținerea comunității locale din Șopotu Vechi, au muncit câteva zile la Șopot pentru a reabilita 5 mori pe apă. Inițial era vorba de patru mori, dar descoperind o altă moară în tufe și zbegurișuri, s-a decis că este păcat de ea și merită salvată. La gata, aceste mori vor fi incluse într-un nou traseu turistic. Cele cinci bijuterii, au peste 100 de ani vechime – oamenii s-au pomenit cu ele de când este satul – au aparținut, de fapt încă aparțin sătenilor, sunt din zid de piatră și sunt nefuncționale de ceva vreme. Îmbătrânind, rândașii le-au lăsat de izbeliște. Dar, odată refăcute cât de cât, precis vor apărea și proprietarii care își vor revendica avutul.

Voluntarii au făcut ce au putut în două zile: au tăiat tufele și spinii și au scos morile la lumină, apoi – au curățat eruga, au refăcut acoperișurile și zidăria din piatră. Au urmat la rând zăgazurile în care se acumulează apa, s-au reparat jgheaburile de aducțiune a apei, și s-a ajuns la mecanismele de măcinare: cu roata morii – adică turbina, pietrele de moară, ciocotul și postăvița. Ei speră ca în scurt timp, morile să-și reînceapă activitatea și sătenii să macine făină la ele.

În ajutorul voluntarilor lor au sărit autoritățile locale și tinerii din Șopotu Vechi. Voluntarii au primit mâncare făcută la cazan, răchie și au fost cazați la localnici acasă în ,,soba a bună”.

Voluntarii si Orange Romania, repara morile pe apă la Șopotu Vechi. Pe toată Valea Almăjului, dar de fapt în mai toate satele din apropierea muntelui, în fiecare sat sau cătun, până mai acum 30 – 40 de ani, existau minim 5,6 mori. În tot Banatul Montan, morile pe apă erau cu sutele. Acum, dacă mai sunt vreo 50 funcționale. În tot Banatul Montan. Cele mai multe se află în Complexul Mulinologic de la Rudăria. Aproape 25 de mori pe apă, parte din ele funcționale. Acesta este un obiectiv turistic vizitat de către turiști din întreaga Europă. Dar mori pe apă se află și la Lăpușnicu Mare, și la Moceriș și la Putna sau Prigor. Dar moară pe apă ma văzut și la Satbătrân, la Feneș și în Clisura Dunării la Berzasca, Sichevița, Ravensca, Moldovița, Gârnic sau Padina Matei. Din păcate, aproape toate nefuncționale.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii