Voronețul Banatului are peste 270 de ani – Obiectiv turistic de neratat la Bocșa

Biserica „Sf. Nicolae” din Bocșa Română numită „Voronețul Banatului”, a trecut printr-un proces de restaurare și acum își așteaptă credincioșii și vizitatorii în haine noi.

Peste 4,8 milioane de lei au fost investiți în proiect, dintre care 4,7 milioane sunt fonduri europene nerambursabile”, au anunțat cei de la ADR VEST. „Voronețul Banatului”, numită așa datorită picturii exterioare realizate în tehnica frescă, lăcașul de cult vechi de peste 270 de ani a beneficiat de lucrări ample de reablitare a zonelor degradate ale pereților exteriori.

Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântului Nicolae, din Bocşa, a fost restaurată printr-un proiect REGIO_POR.

Tot prin acest proiect au fost amenajate spațiile verzi, a fost introdus iluminat arhitectural exterior și a fost amenajată o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” a fost zidită în stil baroc în anul 1750, din piatră şi cărămidă, cum se arată în statistica eparhiei Caransebeşului din 1757 sau după alte aprecieri, în 1795. Biserica este acoperită cu ţiglă; turnul actual din cărămidă acoperit cu tablă galvanizată a fost construit în 1911, pardoseala e din plăci de mozaic, altarul are pardoseala din parchet, iconostasul din lemn a fost realizat în 1913 de sculptorul Petru Oancea.

Biserica a fost zugrăvită în 1810, iconostasul a fost pictat în 1918 de Virgil Simonescu din Lugoj. Lăcaşul de cult a fost din nou pictat de Alexandru Popp din Timişoara şi dotat cu mobilier nou, iar la 18 decembrie 1938, chiriarhul Dr. Vasile Lăzărescu sfinţeşte biserica.

În perioada 1973-1975 pictura în frescă interior-exterior a fost realizată de Eremia Profeta din Bucureşti.

În exterior se remarcă pictura ,,Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae”, iar deasupra intrării din partea vestică este mozaicul reprezentând icoana hramului.

 

Comentarii

comentarii