Vremea o ia razna în țară. Ninsori și ger, în următoarele zile

Vremea pe 18 noiembrie este geroasă și va ninge în multe regiuni ale țării, e-adevărat, în multe cazuri slab. Prognoza meteo avertizează că vor fi inclusiv condiții de polei în unele zone. În aceste zile, România face trecerea către iarnă. Un val de aer polar ar afecta țara în următoarele zile. Este primul weekend de iarnă autentică în România. A nins în jumătate de ţară, iar la munte temperaturile resimţite au coborât aproape de minus 20 de grade Celsius. Şocul termic le-a adus aminte şoferilor că e vremea să-şi schimbe anvelopele. Vremea caldă de la începutul lunii i-a făcut pe mulţi şoferi să amâne schimbarea anvelopelor. Până aseară, când a căzut prima ninsoare. ÎN noapte s-au format cozi uriaşe în faţa service-urilor de cartier.

Ninge de mai bine de 24 de ore la munte, iar traseele montane devin un pericol pentru turiştii dornici de aventură. Viscolul face ca temperaturile minime să scadă mult sub valorile anunţate de meteorologi. Salvamontiştii spun că, pe o asemenea vreme, intervenţiile de salvare devin mult mai dificile.

„Pe platoul Bucegi, zăpada atinge şi 20 de centimetri, minus 17 grade seara. Avertizam turiștii care vin in zona Bucegi sa fie foarte precauţi”, a spus un salvamontist.

În timpul nopţii, pe drumurile din zonele aflate sub avertizare de vreme rea, au fost scoase utilajele.

Vremea a devenit foarte rece pentru această dată, în special în regiunile extracarpatice, unde vântul s-a intensificat și a sporit senzația de rece.

Ninsoarea are caracter temporar, sâmbătă, în unele masive montane. În restul zonelor au fost doar fulguieli, dovadă stând faptul că nu s-a depus strat de zăpadă pe carosabil în zonele de mai joasă altitudine.

Se menține situația în aceiași parametri, în sudul și estul țării, unde norii persistă și astăzi. Va fi în continuare foarte rece și se mențin condițiile pentru precipitații izolate și neînsemnate cantitativ, în special fulguieli.

Vremea 18 noiembrie în ţară

Deşi valorile termice vor creşte uşor faţă de intervalul precedent, vremea va fi rece duminică, în special în orele dimineţii. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorări în regiunile sud-vestice şi în extremitatea de nord, dar probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 şi 9 grade. În cursul nopţii, însă, aria de nebulozitate va cuprinde, dinspre sud, majoritatea zonelor, iar în jumătatea de sud a ţării precipitaţiile vor fi în extindere şi în intensificare. În Oltenia şi cea mai mare parte a Munteniei vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă. În Banat, în sudul Crişanei şi în estul şi sud-estul Munteniei vor fi precipitaţii mixte, iar în Dobrogea va ploua.

Izolat vor fi condiţii de polei, transmite prognoza meteo. Ninsori vor fi şi în mare parte a zonei montane, mai consistente în Munţii Banatului şi Carpaţii Meridionali, iar în sudul Transilvaniei şi al Moldovei va ninge slab spre dimineaţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în a doua parte a nopţii în sud, sud-est şi la munte. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între -5 şi 5 grade. Presiunea atmosferica va scădea accentuat, însă nu sub normalul baric.

Schimbare mai importantă de vreme în sensul extinderii ariei precipitațiilor și intensificările consistenței acestora se așteaptă din a doua parte a nopții de duminică spre luni, continuând la începutul săptămânii viitoare. Precipitații sub toate formele – ploaie, ninsoare, cu depunere de strat în unele zone.

Comentarii

comentarii