@Breaking newsPolitie

Weekend cu șoferi prinși de poliție beți si drogați la volan

ACȚIUNI PRIVIND PREVENIREA EVENIMENTELOR ÎN TRAFIC ÎNREGISTRATE PE FONDUL CONSUMULUI DE ALCOOL ȘI DROGURI.

              În perioada 5-11 decembrie a.c., poliţiştii rutieri au acționat, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru reducerea victimizării din accidente rutiere, prin prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive și prin combaterea acestor cauze generatoare.

           Acţiunea de prevenire a accidentelor rutiere face parte din calendarul de activități al poliţiilor rutiere europene Roadpol, pentru anul 2022.

În cele 7 zile, pe drumurile publice din Caraș-Severin, 817 conducători auto au fost testați cu aparatele etilotest și drugtest, 19 rezultate fiind pozitive.

Dintre cei 19 conducători auto, 4 au fost depistați la volan sub influența substanțelor psihoactive și 15 sub influența băuturilor alcoolice, 6 cu valori ale alcoolemiei de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, în toate aceste cazuri fiind întocmite dosare penale, iar în celelalte 9 fiind aplicate sancțiuni contravenționale. Celor 19 conducători auto le-a fost suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.

În primele 11 luni ale acestui an, polițiștii cărășeni au desfășurat 518 acțiuni și controale în trafic pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul conducerii sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive.

273 de conducători auto au fost depistați de către polițiști în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice aflându-se sub influența alcoolului, în 134 de cazuri fiind întocmite dosare penale și în 139 de situații fiind aplicate sancțiuni contravenționale.

Alți 29 de conducători auto au fost depistați conducând autovehicule sub influența unor substanțe psihoactive.

Exemple:

Vineri, 10 decembrie, la ora 19.00, polițiști de la Poliția Orașului Oravița au oprit pentru control, pe strada Zona-Gării, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, care, fiind testat cu privire la consumul de substanțe psihoactive, aparatul a indicat rezultat pozitiv pentru THC. De asemenea, în habitaclul autoturismului a fost găsită o bucată de folie de aluminiu conținând o substanță vegetală de culoare verde-oliv, care a fost ridicată pentru continuarea cercetărilor.

Azi-noapte, la ora 00.50, polițiști de la Biroul Rutier Reșița au oprit pentru control, pe strada Castanilor din Reșița, un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani, din localitate, care se deplasa din direcția Centru Civic către Văliug, iar la testarea cu aparatul drugtest, a rezultat o valoare pozitivă pentru THC.

În ambele cazuri, persoanele depistate au fost conduse la spital pentru prelevarea de mostre biologice, iar polițiștii continuă cercetările.

De asemenea, în acest sfârșit de săptămână, polițiștii cărășeni au aplicat 459 de sancțiuni contravenționale celor care au încălcat normele Codului Rutier, fiind reținute 23 de permise de conducere și retrase 12 certificate de înmatriculare.

Polițiștii rutieri desfășoară în mod curent astfel de acțiuni, de combatere a acestor cauze generatoare de accidente rutiere, precum și a tuturor celorlalte cauze, acțiuni în cadrul cărora sunt utilizate aparatele de tip etilotest și drugtest, aflate în dotarea inspectoratului.

Nu conduceți autovehicule sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanțe trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amenda, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi la volan cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge sau sub influența unor substanțe psihoactive. Totodată, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Comentarii

comentarii