Zilele Orasului Oravita – Ruga de Sfantul Ilie de la Oravita VIDEO
Orașul Oravița s-a pregătit temeinic pentru trei zile de distracție, la care își vor aduce contribuția nume îndrăgite ale muzicii actuale populare și ușoare, precum Stana Izbașa, Dumitru Teleagă Meka, Nicoleta Delinescu, Andreea Mirosu, Nicoleta Novac, Gabi Stanciu, Cătălin Badea, Monalisa Sufan, Angelica Stoican, Ionuț Oprea și Petrică Dalea.
”Este o tradiţie bine-cunoscută, ca în ziua de Sfântul Ilie, cel care ne patronează oraşul, să se desfăşoare şi Zilele Oraviţei. De Ruga oraşului s-a săvârşit şi slujba dedicată sărbătorii de Sf. Ilie de către un sobor de preoţi, iar înspre seară aşteptăm să vină lumea într-un număr cât mai mare. Terasele sunt pline, mai mult ca niciodată. Ruga oraşului va dura două zile, zile pline, care vor fi pline de voie-bună şi bucurii”, a declarat pentru www.infocs.ro primarul Oraviței, Costel Ursu.
În a doua zi de Rugă, joi, 21 iulie 2022, vor întreține atmosfera Bibi, Lino Golden și Grasu XXL.
Zilele orașului coincid, de fiecare dată, cu Ruga localității, care înseamnă, de fapt, sărbătoarea hramului bisericii. Cu acest prilej, la localnici se adună rude şi prieteni, pentru a se reîntâlni și a sărbători, împreună, hramul bisericii. Astfel, după deplasarea la lăcaşul de cult, gazdele şi oaspeţii se aşează la masă şi degustă din bucatele special preparate pentru o astfel de sărbătoare. De asemenea, spre seară, cu toţii, de la mic, la mare, participa la manifestările pregătite cu acest prilej.
„Ziua de astăzi este una de mare bucurie duhovnicească pentru Biserica Sfântul Prooroc Ilie din Oraviţa, care îşi prăznuieşte hramul şi, deopotrivă, şi pe ocrotitorul oraşului, Sfântul Ilie. La această sărbătoare iau parte credincioşii, care, după liturghie, se instalează naşii bisericii, un obicei vechi bănățenesc ce se păstrează în tot Banatul Românesc cât și în cel sârbesc, după care urmează jocul, hora, şi toate celelalte tradiţii ce se leagă de acest eveniment. Biserica din oraşul noştru îl are ca ocrotitor pe Sf. Ilie, de peste 280 de ani”, a afirmat părintele Celu Petru Moldovan, de la Biserica Sf. Mare Prooroc Ilie din Oraviţa Română.
Banatul este singura regiune din ţară unde au loc asemenea manifestări ce marchează sărbătoarea bisericii. Ruga localității este singurul moment din an în care toţi fiii satului vin acasă, indiferent în ce parte a lumii se află.
Pe lângă Oravița, miercuri, s-a mai desfășurat Ruga satului și în alte 15 localități din județul Caraș-Severin.