VIDEO Zimbrii își recuceresc locul în pădurile României – alți 14 zimbri au fost aduși la Armeniș

O nouă turmă, de 14 zimbri, a ajuns, vineri, ,, la Măgura zimbrilor” din Munții Țarcu aparținător de comuna Armeniș din județul Caraș Severin. Animalele ce sunt primite ca donații din mai multe țări europene, urmează să treacă printr-un proces de adaptare treptată, până la eliberarea acestora în sălbăticie. Acest lucru se va întâmpla la toamnă. Vineri, în zona Armeniş au sosit 14 zimbri care au intrat în zona de aclimatizare, urmând ca sâmbătă să intre în zona de libertate. Până în anul 2019, în zona Carpaţilor Meridionali se preconizează ca va exista o populaţie stabilă de 185 de zimbri liberi, care ar putea ajunge la 500 de exemplare în următorii zece ani.

Acum un an, cel mai mare mamifer din Europa, zimbrul, a fost readus în Carpaţii Meridionali, 17 zimbri fiind relocaţi în Munţii Ţarcu, provenind din centre de reproducere şi grădini zoologice din toată Europa.
Zimbri (14)
Rewilding Europe şi WWF România, împreună cu partenerii locali, naţionali şi internaţionali, lucrează la crearea unui model de dezvoltare durabilă în Carpaţii Meridionali şi la refacerea unei populaţii sălbatice de zimbri de-a lungul Carpaţilor.
Zimbri (34)
Zimbrul, o dată reintrodus cu succes, iar habitatul ei conservat în mod eficient, va ajuta la menţinerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permiţând proceselor naturale şi resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură.
Zimbri (36)
Csibi Magor, din partea WWF România, spune că: „Vorbim aici de refacerea naturii, de resălbăticire, de readucerea unor specii care au dispărut din această zonă. Ideea este că o natură sănătoasă, pe termen mediu şi lung, va genera şi o societate şi o economie, sănătoase. Încercăm, prin acţiunea noastră, să arătăm comunităţilor locale şi autorităţilor din România, că refacerea naturii, sălbăticia sunt valori de care avem nevoie. În momentul în care vom reuşi să dezvoltăm şi să creăm oportunităţi pentru turism, operate de comunitatea locală şi pentru comunitatea locală, în acel moment vor fi interesaţi să protejeze tot ceea ce e în jurul lor, inclusiv zimbri şi habitatul acestora, iar în acest fel să se creeze un pol de atracţie naturală, nu numai în România, dar şi în toată Europa”.
Zimbri (35)
Prezența zimbrilor la Armeniș va atrage și turiștii. Investiția într-o asmenea activitatea, în protecția mediului și promovarea protejării mediului, pe termen mediu şi lung, va genera şi o economie locală sănătoasă. Comunitatea locală şi autorităţile din zonă, vor putea desfășura activități de agroturism tradițional în cel mai bun sens al cuvântului. Refacerea naturii și sălbăticia, sunt valori de care toți avem nevoie.
Zimbri (46)
În zonă, pe dealuri și pe coasta munților Țarcu, în urmă cu peste 100 de ani, au fost construite foarte multe sălașe și stâne – construcții care încă se mai află în stare de folosire, în care sătenii mai locuiesc periodic când merg la livezi sau la fânețe.
Zimbri (12)
Cu o mică investiție, cu materiale tradiționale, se pot reamenaja aceste locuințe ce pot fi închiriate turiștilor. Zona este curată, sătenii nu folosesc chimicale în păroducerea hranei, există nenumărate oportunităţi pentru turism, dar în care punctul central rămân zimbrii.
Zimbri (8)
Reîntoarcerea zimbrilor în Carpaţi, după două secole de absenţă, este considerat un eveniment deosebit de important de către administrația comunei Armeniş.
Zimbri (6)
Sâmbătă, în aceeaşi locaţie, sunt programate excursii de observare a zimbrilor şi plimbări ghidate în zona de resălbăticire. La orele prânzului, va ave loc deschiderea porţilor şi eliberarea celor 14 zimbri aduși acum un an, în sălbăticie.

Comentarii

comentarii