Ziua Eminescu – Ziua Culturii Naționale marcată online de elevii Cristinei Ardeleanu VIDEO

A-l sărbători pe Eminescu este o datorie a oricărui dascăl. Copilul este o personalitate în formare, care se poate modela frumos, iar noi, profesorii, trebuie să găsim modalitatea de a o face. Una dintre căile prin care putem da societății tineri valoroși este aceea de a le oferi modele. Eminescu este o personalitate complexă, însă putem familiariza copiii cu creația poetului prin identificarea acelor poezii care pot fi abordate la vârsta lor sau prin citirea poveștilor, astfel încât să punem bazele pentru un studiu mai aprofundat pe care-l vor face la gimnaziu.

          Într-o societate în care modelele sunt tot mai greu de clasificat, rolul cadrului didactic este determinant. Eminescu este personalitatea culturală deplină, iar noi urmărim conștietizarea acestui lucru prin activități variate, prin care să-i aducem pe copii aproape de opera poetului. Din acest motiv, am ales să marchez Momentul Eminescu nu printr-o activitate, ci printr-o serie de acțiuni, derulate zilnic, grupate într-un proiect intitulat SĂPTĂMÂNA EMINESCU. Activitățile au demarat cu prezentarea vieții și a unor caracteristici generale ale operei Poetului Național, continuând cu citirea și discutarea temelor eminesciene, prin intermediul unor poezii selectate în prealabil, pentru a putea fi înțelese de copii. A urmat ilustrarea poeziilor citite și realizarea unor desene sau picturi grupate într-o expoziție online, precum și audierea unor piese muzicale compuse pe versurile eminesciene.

          Ziua Culturii Naționale a fost gândită ca o încununare a acestor activități, printr-un eveniment special, constând într-un recital de poezie și un concurs cu tema CE ȘTIU DESPRE EMINESCU. Câștigătorii concursului vor primi ca premiu volume cu creația eminesciană, oferite de Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici” Caraș-Severin.

          Fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci! Îmi doresc ca elevii mei să înțeleagă valoarea creației eminesciene, dar și importanța personalității lui Eminescu. Am abordat în aceste zile și materialele critice asupra școlii din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, unele dintre acestea regăsindu-se și în prezent în sistemul de învățământ.

Cristina Ardeleanu

Comentarii

comentarii

One thought on “Ziua Eminescu – Ziua Culturii Naționale marcată online de elevii Cristinei Ardeleanu VIDEO

Comments are closed.