Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare marcata la APM Caras Severin VIDEO

Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin informează publicul interesat că in această perioadă este sărbătorită la nivel mondial, din anul 2006, Ziua Păsărilor Migratoare. In timp, s-a decis ca evenimentele importante legate de sărbătorirea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” să se facă de două ori pe an, în a II-a săptămână a lunilor mai și octombrie, prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora.

În conformitate cu prevederile Convenţiei privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS), la care România a aderat prin Legea nr. 13/1998 și ale Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA), ratificat prin Legea nr. 89/2000, speciile migratoare constituie o parte importantă a diversității biologice globale care trebuie protejată, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

În România, desemnarea ariilor de protecție specială avifaunistică și implementarea planurilor de management ale acestor situri, incluse în rețeaua ecologică europeană de arii protejate “Natura 2000”, vor contribui la protecția și conservarea speciilor de păsări migratoare și a habitatelor naturale în care trăiesc. Anual, milioane de păsări dispar din cauza braconajului, capturării şi comerţului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrişări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire şi de hrănire.

https://youtu.be/_6knprdjX7I

Potrivit www.worldmigratorybirdday.org , tema aleasă pentru 2021 a Zilei mondiale a păsărilor migratoare este: „Cântă, zboară, înalţă-te – Ca o pasăre!” („Sing, Fly, Soar – Like a Bird!”). Tema din 2021 a Zilei mondiale a păsărilor migratoare reprezintă o invitaţie pentru oameni să se reconecteze cu natura ascultând activ şi urmărind păsările – oriunde s-ar afla. În acelaşi timp, campania face apel la oamenii din întreaga lume să-şi folosească vocea şi creativitatea pentru a-şi exprima aprecierea comună faţă de păsări şi natură.

În calitate de ambasadori globali ai naturii, păsările migratoare nu numai că fac legătura între diferite locuri de pe planetă, ci şi reconectează oamenii cu natura şi cu ei înşişi ca nicio altă vietate de pe planetă. De fapt, miliarde de păsări migratoare au continuat să cânte, să zboare şi să se înalţe între locurile lor de reproducere şi non-reproducere.

În timpul pandemiei, care a încetinit multe activităţi prin limitarea mobilităţii noastre, oamenii din întreaga lume au ascultat şi privit păsările ca niciodată. Pentru mulţi oameni, cântecul păsărilor a fost, de asemenea, o sursă de confort şi bucurie în timpul pandemiei, conectând oamenii între ei şi cu natura.

Oamenii de ştiinţă au studiat impactul pe care pandemia îl are asupra păsărilor şi a altor animale sălbatice, analizând modul în care „antropauza” – aşa-numita oprire globală a activităţii umane rezultată din pandemia COVID-19 – a afectat păsările şi alte faune sălbatice din întreaga lume. În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă au analizat beneficiile pozitive asupra sănătăţii păsărilor şi naturii asupra oamenilor.

Ziua mondială a păsărilor migratoare 2021 este, prin urmare, nu doar o sărbătoare a păsărilor, ci şi un moment important pentru a reflecta asupra propriei noastre relaţii globale cu natura şi pentru a evidenţia dorinţa noastră colectivă de a face mai mult pentru a proteja păsările şi natura într-o lume post-pandemică.

Părţile de la CMS/AEWA vor lua măsuri pentru menţinerea populațiilor de păsări migratoare într-o stare de conservare favorabilă sau pentru readucerea celor pe cale de dispariție, vulnerabile, rare, la starea inițială, acordând o atenție specială zonelor umede, în special zonelor umede de importanță internațională.

Pentru stoparea pierderii biodiversității este nevoie de îmbunătățirea cooperării internaţionale, prin implementarea eficientă a unor acţiuni coordonate şi concentrate de conservare a speciilor de păsări migratoare.

În judeţul Caraş-Severin au fost declarate 7 arii de protecţie specială avifaunistică care au ca scop protecţia şi conservarea speciilor de păsări care la nivel european sunt rare sau pe cale de dispariţie – ROSPA0020 Cheile Nerei – Beușnița,  ROSPA0086 Semenic – Cheile Carașului, ROSPA0035 Domogled – Valea Cernei,  ROSPA0080 Munții Almăjului – Locvei, ROSPA0084 Munții Retezat, ROSPA0026 Cursul Dunării – Baziaș – Porțile de Fier, ROSPA0149 Depresiunea Bozovici.

Pentru mai multe informații accesați ste-ul:  https://www.worldmigratorybirdday.org/ .

Comentarii

comentarii