Ziua Naţională petrecută în prima zăpadă şi aer curat pe Semenic VIDEO

Dacă majoritatea reşiţenilor au petrecut Ziua Naţională la mini-parada din centrul oraşului, o altă parte au ales un mod mai inedit de a petrece Ziua Naţională. Oamenii au urcat în maşini şi au plecat pe Muntele Semenic și în satul turistic Garâna la o plimbare şi o gură de aer proaspăt.

Chiar dacă nu este zăpada de schiat sau de sanie, tot s-a găsit ceva de făcut: plimbările în aer liber și prin zăpadă. Reșițeni, timișoreni și alți turiști de o zi veniți de prin tot vestul țării, au făcut plimbarea tradiţională până la Piatra Goznei pentru priveliştea peste Banatul Montan. Din păcate, anul acesta, o ceață groasă a făcut imposibilă această activitate atât de iubită de turiști. În zilele senine, de acolo se vede cea mai frumoasă panoramă şi dacă este senin, se vede până la Gătaia și Lugoj. Peste 100 de km. 

Şi după o asemenea plimbare în aer liber, cea mai nimerită este o cană cu vin sau un ceau ori o ciocolată caldă.  Doar pe munte, la Cornel, găsești celebrul ,,roșu de Semenic”. Deja un brand al stațiunii.

Peisajul este unul de vis fiindcă pe munte a nins noaptea trecută. Zăpadă a acoperit totul iar peisajul este mirific, de poveste, chiar dacă a fost ceață. După o plimbare în aerul rece şi tare al muntelui, turiştii de ocazie au intrat la căldură şi un pahar de vin fiert. Cornel Podeanu – străjerul Muntelui Semenic – cel ce de ani mulți, foarte mulți, încearcă să țină în viață activitatea comercială de pe munte, a pus în funcțiune ,,fabrica de vin”.


Vorbim aici de celebrul ,,roșu de Semenic” un vin fiert cu fel de fel de fructe și mirodenii al cărui secret numai Podeanu îl știe fiindcă – el este creatorul rețetei. Este știut faptul că sunt bănățeni – chiar și din Timișoara- ce vin special pe munte, chiar și pentru câteva ore, pentru a se bucura de aerul curat și un pahar din vinul fiert al lui Cornel. Dar la mare căutare sunt ceaiurile fierte și îndulcite cu miere, ori ciocolata caldă.


Din păcate, la început de decembrie, Muntele Semenic poate oferi doar peisaje deosebite, aer curat şi doar câteva cabane deschise. Cu toate acestea, oamenii apreciază serviciile oferite – și asta la prețuri modice.


La nici 15 km de Muntele Semenic, se află satul turistic Garână. Localitatea este cunoscută la nivel internațional datorită Festivalului Internațional de Jaz ce are loc aici de peste 20 de ani. Acum, micuța localitate s-a transformat într-un sat turistic cu vreo 200 de numere de casă, dintre care, 80% sunt case de vacanță iar restul, sunt pensiuni tradiționale.

Azi, la capitolul mâncare, la loc de cinste a stat ciorba de fasole și ciolanul cu fasole la cuptor. Cu vâna de vin roşu aferentă. Dar, la fel de apreciate au fost coastele la grătar, cârnații cu varză sau șnițelele pane.

Comentarii

comentarii

One thought on “Ziua Naţională petrecută în prima zăpadă şi aer curat pe Semenic VIDEO

Comments are closed.