Ziua Nationala sarbatorita in stilul ,,ELiade”

Ziua Naţională sărbătorită de elevi, cadre didactice și părinți la Colegiul Național Mircea Eliade Reșița
Elevii Colegiului Național Mircea Eliade Reșița au marcat Ziua Națională a României prin mai multe manifestări, desfășurate în perioada 20-28 noiembrie 2018:

În 20 noiembrie elevii de liceu au avut o întâlnire emoționantă cu generalul de brigadă în rezervă ing. Adrian Marinescu, distins cu titlul de “Senior al Culturii”.

În 24 noiembrie elevii și cadrele didactice au vizitat Capitala Marii Uniri – Alba Iulia, unde au participat la o lecție de patriotism, aducând un pios omagiu, celor ce s‑au sacrificat în numele idealurilor românești!
În 26 noiembrie au desfășurat o altă activitate educațivă și emoționantă, alături de specialiști ai Muzeului Banatului Montan din Reșița – Magina Livia și Damian Minodora, despre “cum au sărbătorit bănățenii Marea Unire în perioada interbelică”. Elevii au aflat semnificația cocardei tricolore, a „credenționalelor” – documente pe baza cărora s-a făcut accesul la dezbaterile de acum 100 de ani, din actuala Sală a Unirii din Alba – Iulia și au semnat „Declarații de unire și solidaritate la Centenar”.

În 27 noiembrie 2018, elevii, cadrele didactice și părinții de la clasele primare, au desfășurat în sala de sport o serbare demnă de cinstirea Marii Sărbători la 100 de ani!
În 28 noiembrie a avut loc o videoconferință internațională în Sala Europa. Cuvântul de salut din partea bănățenilor și mesajul „Fii patriot, Iubește România” a fost rostit de elevii școlii, care au sărbătorit alături de partenerii din proiect de la școlile din țară și din Republica Moldova.

De asemenea elevii claselor de gimnaziu au participat la o șezătoare de Sfântul Andrei și de 1 Decembrie, denumită simbolic Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai. Atmosfera de sărbătoare a fost presărată cu obiceiuri și tradiții românești, cântece patriotice, plăcinte și un tort tricolor marcând apogeul proiectului european „Tinerii și România Centenară”.

Menționăm ca acest proiect de succes a fost promovat și în cadrul Cercului Pedagogic al profesorilor de Limba și Literatura Română din Zona Reșița, desfășurat în amfiteatrul școlii, în 27 noiembrie.

Prof. de istorie Fercea Ghiorghita

Comentarii

comentarii