Zonă turistică și pădure distruse cu drujbele și topoarele la Reșița VIDEO

Mai mulți cititori ai publicației online www.infocs.ro ne-au trimis revoltați zeci de fotografii realizate în zona Poiana Golului. Imaginea este dezolantă: zeci de buturugi de copaci tăiați, crengi aruncate peste tot și …dealurile rămase goale. Pentru mai marii de la Direcția Silvică a județului Caraș Severin și pentru specialiștii de la Ocolul Silvic Reșița, nu contează nici cât un praf de rumeguș, faptul că Reșița este așezată ,,într-o căldare” între dealuri și munți iar acești copaci stabilizează solul împotriva eroziunii și a spălării. Nu contează că oricând, un deal fără păduri, o poate lua la vale. Se pare că pentru unii, contează doar afacerile și câștigul. Nu a contat că a fost distrusă o zonă turistică superbă cu piste de biciclete si trasee speciale.

Având în vedere diametrul – grosimea – trunchiurilor de copac din zona respectivă, este greu de crezut că acest lemn este bun pentru prelucrare. Asta în condiția în care nu vorbim cumva de ceva specii rare și scumpe de lemn. Imaginile sunt dezolante. Peste tot sunt numai crengi și cioate. Totul a fost distrus. Peisajul de o frumusețe aparte, a fost făcut praf de drujbe și topoare. Unii reșițeni spun că la mijloc ar fi interese imobiliare. În prima fază este eliminată pădurea, apoi, apar și investitorii și dezvoltatorii imobiliari. Eugen a trimis un set de fotografii realizate luni – 4 ianuarie și un altul, realizat în aceleași locuri în vară. Cristian ne-a trimis si localizarea prin gps. Plus un set de poze realizate luni.

În urma sesizărilor venite din partea cetăţenilor, cu referire la defrişările din zona Dealul Golului, Primăria Reşiţa a sesizat Garda de Mediu şi Garda Forestieră. Totodată, au fost trimiși la locul exploatării polițiștii locali. Aceștia au constatat că pădurea exploatată se află în patrimoniul Ocolului Silvic Reşiţa, în subordinea Direcţiei Silvice Caraş-Severin, iar ordinul de exploatare a fost dat în urma câştigării unei licitaţii de exploatare derulate de Direcţia Silvică. De asemenea, lucrătorii poliției locale au găsit nereguli cu privire la depozitarea masei lemnoase. Pentru nerespectarea amplasamentului şi distrugerea păşunii aflate pe domeniul public al Municipiului Reşiţa a fost aplicată sancţiunea de 3 500 de lei, cu obligativitatea aducerii suprafeţelor distruse la starea iniţială şi eliberarea terenului ocupat ilegal.

În acelaşi timp, facem demersuri la instituţiile abilitate pentru a verifica cadrul legal în care se desfăşoară exploatarea. Precizăm faptul că, până în prezent, Primăria Reşiţa a făcut toate diligențele pentru a include pădurile aflate în jurul Municipiului Reșița într-un areal de protecție – zonă verde și interzicerea tăierile de orice fel în cadrul acestei delimitări. Constatând că Direcția Silvică Caraș-Severin continuă defrișările, ne manifestăm DEZACORDUL total pentru astfel de practici și reînoim solicitarea de a îniția împreună cu instituțiile abilitate demersurile legale pentru protejarea pădurilor din vecinătatea Municipiului Reșița prin constituirea unor perdele verzi de protecție în jurul orașului.

Comentarii

comentarii