E.ON – 10 ani în România=investiții și rețele de gaze și electricitate modernizate

De 10 ani în România: investiții de miliarde de lei, mii de kilometri de rețea de gaze și electricitate modernizați

· De la venirea sa pe piața locală, E.ON a investit peste 5 miliarde de lei şi a virat către stat o sumă similară sub formă de impozite şi taxe;

· Cifra de afaceri consolidată aferentă anului 2014 s-a situat la 4,8 miliarde de lei, nivel apropiat de cel din anul anterior;

· E.ON Business Services Cluj a angajat peste 530 de persoane;

· De la 1 ianuarie, E.ON Distribuţie România a devenit primul distribuitor integrat de gaze şi electricitate de pe piaţa românească.

Bilanțul unui deceniu de activitate
În 2005, când a preluat fostele distribuţii de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice, grupul E.ON şi-a luat angajamentul de investitor strategic pe termen lung pe piaţa energetică din România. Reabilitarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie în vederea creşterii siguranţei şi a calităţii serviciilor oferite consumatorilor au fost priorităţi investiţionale în decursul celor 10 ani.

Astfel, în intervalul menţionat, reţeaua de gaze naturale a fost modernizată (înlocuire conducte şi protecţie catodică) pe o lungime de aproape 6.350 de kilometri şi a fost extinsă pe o lungime de circa 1.250 de kilometri. În ce priveşte reţeaua de energie electrică, aceasta a fost modernizată şi reabilitată pe o lungime de circa 2.700 kilometri, extinsă pe o lungime de peste 1.100 de kilometri pentru racordarea de noi consumatori, iar 2.550 de posturi de transformare au fost înlocuite sau modernizate.

Efortul investiţional a totalizat peste 5,12 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro). De menţionat şi valoarea taxelor şi impozitelor plătite statului, care a însumat 5,5 miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro) în cei 10 ani.

În prezent, compania asigură electricitate şi gaze pentru peste 3 milioane de consumatori din 20 de judeţe, cu circa 457.000 mai mulţi decât avea în portofoliu în anul 2005. E.ON este primul furnizor integrat, dar şi primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate. Compania asigură electricitate în peste 2.540 de localităţi şi gaze naturale în peste 1.000 de localităţi.

De la 1 ianuarie 2015 şi-a început activitatea E.ON Distribuţie România, companie rezultată din fuziunea companiilor de distribuţie de gaze naturale şi electricitate. Operaţiunea a fost realizată prin absorbţia companiei E.ON Moldova Distribuţie (EMOD) de către E.ON Gaz Distribuţie (EGD), urmată de redenumirea acesteia din urmă E.ON Distribuţie România (EDRO). O singură interfaţă cu clienţii, creşterea calităţii serviciilor oferite pe piaţă, gestionarea optimă a activelor şi eficientizarea costurilor comune sunt câteva dintre beneficiile acestei fuziuni.

„Operaţiunile din România sunt de o importanţă strategică pentru grupul internaţional din care facem parte. Astăzi suntem una dintre cele cinci pieţe de bază pentru E.ON SE, alături de Germania, Marea Britanie, Suedia şi Cehia, ceea ce demonstrează că realizările de aici şi proiectele pe care le derulăm sunt foarte apreciate şi au reconfirmat încrederea în potenţialul sectorului energetic românesc”, a declarat Frank Hajdinjak, Director General al E.ON România.

Investiţii constante în reţelele de distribuţie
Companiile E.ON din România au investit în total, în anul 2014, aproximativ 420 milioane de lei (94 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare sumă alocată în acest scop în ultimii ani. Investiţiile au fost direcţionate în principal către modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Pentru 2015 sunt bugetate investiţii de aproape 400 milioane lei (90 milioane euro), sume ce vor fi alocate, de asemenea, prioritar către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.

Gaze naturale – Anul trecut au fost investite 161 milioane de lei (peste 36 milioane de euro), sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de peste 500 km şi extins pe o lungime de 85 kilometri. Pentru 2015 bugetul prevăzut pentru investiţii se menţine la un nivel apropiat de cel din anul precedent, obiectivele principale vizate fiind modernizarea a circa 550 kilometri de conducte şi branşamente şi extinderea sistemului de distribuţie cu 120 kilometri.

Energie electrică – Valoarea investiţiilor a fost, în 2014, de peste 220 milioane lei (50 milioane euro), cele mai mari de la preluarea în 2005 a distribuţiei de energie electrică în zona Moldova. Principalele obiective avute în vedere au fost implementarea SCADA, contorizarea inteligentă, modernizarea unor staţii de transformare, reabilitarea şi securizarea reţelelor electrice, în special a celor de joasă tensiune. Pentru anul în curs au fost bugetate investiţii de circa 200 milioane lei (45 milioane euro).

“Reţelele de distribuţie necesită în continuare investiţii masive, pentru că încă din 2005, când le-am preluat de la stat, acestea aveau un grad de uzură avansat. Pentru a realiza acest efort investiţional este nevoie de stabilitate şi predictibilitate legislativă și fiscală, nu am vrea să mai vedem taxe şi impozite introduse peste noapte sau modificate fără o minimă consultare prealabilă”, a subliniat Frank Hajdinjak.

Proiecte SCADA şi smart metering
La începutul acestui an, compania a finalizat proiectul de modernizare şi integrare în sistem SCADA a 26 de staţii de transformare din şase judeţe din Moldova. Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 32 de luni, începând cu luna iulie 2012, şi a avut o valoare totală de circa 35 milioane de lei. Investiţia a beneficiat de o co-finanţare de 13,3 milioane lei prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi bugetul naţional, alte 21,6 milioane de lei reprezentând contribuţia proprie a E.ON. Prin finalizarea proiectului, al cărui obiectiv este creşterea securităţii în furnizarea energiei, numărul de staţii integrate (parţial sau total) în SCADA ajunge la 109, dintr-un total de 133.

Programele pe termen mediu şi lung ale companiei prevăd alocarea, în perioada 2015-2020, a unei sume de 85 milioane de lei pentru investiţii în automatizarea reţelelor de distribuţie, atât în staţii de transformare, cât şi în reţelele de medie tensiune.

Montarea de contoare inteligente la consumatori, ca parte a implementării conceptului “smart grid”, este o altă prioritate pentru E.ON Distribuţie România. Până în prezent au fost deja instalate 100.000 de astfel de contoare, iar planurile pentru perioada 2014-2017 vizează montarea a circa 250.000 de contoare (din care 120.000 de unităţi numai în 2015), investiţia totală bugetată în acest scop fiind de aproximativ 21,6 milioane de euro. Contoarele inteligente permit monitorizarea consumului şi a parametrilor de funcţionare a reţelei în timp real, precum şi transmiterea automată a acestor informaţii către distribuitor.

E.ON Business Services Cluj-Napoca şi-a dublat numărul de angajaţi
E.ON Business Services prestează, începând cu anul 2013, servicii de contabilitate pentru toate companiile Grupului E.ON din Europa, dar şi servicii de Resurse Umane. Aici au fost deja angajate peste 530 de persoane, cifră dublă faţă de anul trecut. Majoritatea angajaţilor au fost selectaţi de pe piaţa locală de muncă şi au experienţă în contabilitate, HR, dar şi competenţe lingvistice solide.

Date economice ale E.ON în România
Cifra de afaceri consolidată a grupului de companii E.ON în România s-a situat, în anul 2014, la 4,83 miliarde lei (cca. 1,08 miliarde de euro), fiind apropiată de cea din anul 2013. Volumele de gaze naturale şi electricitate comercializate s-au situat la 29,6 TWh, menţinându-se la nivelul consemnat anul anterior.

Previziunile pentru acest an privind cifra de afaceri sunt de creştere, cu condiţia unei preconizate stabilizări a consumului pieţei, după o perioadă de scădere continuă în ultimii ani.
Aproape 8 milioane de euro investiţi în proiecte de responsabilitate socială
Începând cu anul 2005, E.ON România a susţinut cu peste 7,8 milioane de euro numeroase proiecte de responsabilitate socială în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea, numărul total al beneficiarilor acestor iniţiative ridicându-se la aproximativ 235.000.

Educaţia este unul dintre domeniile pe care compania le-a susţinut prioritar. Astfel, în cei 10 ani, au fost derulate, cu sprijinul financiar al E.ON, proiecte în valoare totală de 3,5 milioane de euro, prin care compania a contribuit la educarea şi dezvoltarea viitoarelor generaţii, de acestea beneficiind mai mult de 155.000 de copii. Totodată, o atenţie aparte a fost acordată încurajării iniţiativelor şi proiectelor din domeniile sănătate, cultură şi social, acestea fiind finanţate cu peste 3,7 milioane de euro.

Susţinerea sportului a reprezentat un alt domeniu de interes în care compania E.ON s-a implicat , de la competiţii şi jocuri pentru cei mici, până la proiectele care încurajează mişcarea şi un stil de viaţă sănătos şi activ. În cei 10 ani de prezenţă în România, compania noastră a investit peste 510.000 euro în acest domeniu, prin proiecte precum „E.ON Kinder” sau „Bucurie în mişcare”, numărul total al beneficiarilor fiind de peste 10.000.

În acelaşi timp, în cadrul companiei a fost acordată o mare atenţie dezvoltării unei culturi a voluntariatului, astfel că peste 1.400 de angajaţi s-au implicat ca voluntari în numeroase proiecte ale E.ON, având împreună o contribuţie la acest capitol de aproximativ 4.000 de ore de voluntariat.

În anul 2015, E.ON doreşte să-şi continue implicarea în cadrul comunităţilor, atât prin proiecte deja consacrate, cum ar fi parteneriatul „Împreună pentru siguranţă” alături de I.G.S.U, „Energie în şcolile copilăriei” şi „E.ON Kinder”, dar şi prin proiecte noi, precum „10 elevi de nota 10”, prin intermediul căruia am recompensat 100 de elevi merituoşi din 10 județe pentru performanţe la învăţătură, sau „Dăruiește lumină”, în cadrul căruia au fost donați 100.000 kWh unui număr de 12 instituții sociale din România.

Comentarii

comentarii