10 beneficii incredibile ale jocului cu LEGO

1. Munca în echipă și abilitățile sociale

Unul dintre principalele aspecte jocului cu cărămizi LEGO este că copiii lucrează în colaborare într-un grup mic pentru a crea ceva împreună. Toți copiii au un rol stabilit; într-o săptămână ei pot fi Constructorul, următorul Arhitect, următorul Furnizor și apoi Director! Copiii învață reguli speciale pentru fiecare rol și se respectă și se ascultă reciproc, în funcție de rolul cărora trebuie să intre în joc și când. Munca în echipă colaborativă încurajează concentrarea comună, partajarea, întărește comportamentul pozitiv și contactul social. Abilitățile și convențiile sociale sunt încurajate și consolidate de către facilitator.

2. Competențe de comunicare și limbă

Pentru a construi în colaborare un model LEGO, copiii învață cum să comunice între ei, exprimându-și gândurile, dorințele și nevoile și ascultându-i pe ceilalți și răspunsurile lor. Prin diferitele roluri din grup și conversațiile purtate, abilitățile lingvistice sunt dezvoltate, adăugând idei despre negociere și compromis.

Pentru copiii care se joacă individual, ei pot crea povești, adăugând personaje și dialog, ceea ce ajută la construirea unei baze de înțelegere și dezvoltare a limbajului.

3. Rezolvarea problemelor, matematică și conștientizare spațială

Urmarea instrucțiunilor, descifrarea ordinii, înțelegerea cantității, simetriei, modelelor și localizării cărămizilor, îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile matematice și conștientizarea spațială și îi încurajează să dezvolte modul de rezolvare a problemelor și să vină cu idei noi.

4. Creativitate și experimentare

Creațiile LEGO sunt o formă de artă, iar copiii pot deveni creatori și creatori de povești!

Urmând instrucțiuni și construind LEGO, copiilor li se oferă posibilitatea de a-și elibera creativitatea, imaginația și exprimarea de sine! Atunci când se joacă cu LEGO, copiii pot fi atât de aventuroși pe cât doresc, permițându-le să experimenteze, să testeze și să construiască idei noi.

5. Dezvoltarea fizică

Se știe că jocul cu LEGO are beneficii uimitoare pentru dezvoltarea abilităților motorii fine, dezvoltarea dexterității și forței în degete. Diferitele cantități de presiune utilizate pentru asamblarea pieselor LEGO sunt un exercițiu minunat pentru degetele mici, care îi susțin pe copii să poată ține un creion și să controleze presiunea aplicată atunci când scriu.

Într-o societate în care mulți copii sunt adesea experți în glisarea pe ecrane, este extrem de important să ai ocazia să dezvolți acele abilități motorii fine.

6. Perseverența și gestionarea frustrărilor

Jocul cu LEGO poate fi supărător atunci când cărămizile se pot prăbuși din cauza unei mișcări mici – inițial acest lucru este frustrant. Cu toate acestea, jocul în mod repetat cu LEGO poate ajuta copiii să dezvolte perseverență și să învețe să depășească frustrarea, știind că capodoperele lor pot fi reconstruite.

Jocul cu LEGO oferă o oportunitate de a încerca idei noi fără teama de eșec, datorită faptului că copiii știu că erorile pot fi remediate și că piesele căzute pot fi înlocuite – lucrurile s-ar putea să nu fi funcționat exact așa cum era planificat, dar pot gestiona și depăși acest lucru.

7. Încrederea în sine

Crearea unei construcții LEGO – indiferent dacă urmează instrucțiuni sau dintr-o idee din propria minte – le permite copiilor să obțină un sentiment de realizare, mândrie și să se bazeze pe încrederea în sine și credința de sine, conducând copiii să încerce sarcini mai complexe atunci când se simt pregătiți.

8. Scăderea anxietății și stresului

Jocul cu LEGO poate avea de fapt un efect calmant și relaxant și poate fi util pentru copiii care pot avea anxietate sau îngrijorări. Jocul și crearea cu LEGO pot aduce un sentiment de ordine într-o zi haotică sau stresantă și pot avea beneficii terapeutice uriașe.

9. Răbdare

Clădirea LEGO poate dura timp și poate testa răbdarea copiilor, mai ales când acea piesă importantă LEGO durează pentru totdeauna să fie găsită! Într-o lume în care copiii doresc adesea o satisfacție instantanee, procesul de construcție îi poate ajuta pe copii să înțeleagă că, pentru a obține rezultate bune, poate dura timp, iar munca grea poate da roade!

10. Concentrare și focus

Urmând instrucțiunile, planificând ce piesă urmează, așteptându-și rândul și ascultându-i pe ceilalți (atunci când construiesc într-un grup) copiii se concentrează îndelung. Acest lucru îi poate ajuta pe copiii care uneori au nevoie de un ajutor suplimentar pentru concentrare.

Cine ar fi crezut că acele bucăți mici de plastic colorate ar putea avea beneficii atât de uimitoare?

Comentarii

comentarii