Ziua Liliacului sărbătorită la Rudăria după o pauză lungă la morile pe apa VIDEO

Sărbătoare mare în Rudăria în minivacanța de 1 Mai – Ziua Liliacului, Duminică, 1 Mai, începând cu ora 10, la Rudăria au început să sosească turiștii. Peste 1000 de „goști” din țară și de peste hotare au fost prezenți pe Valea Rudăriei la Ziua Liliacului. Această mare sărbătoare pentru comunitate, a fost celebrată după zeci de ani de pauză. Prima ediție se pare că a avut loc în anul 1967 și cel care a fost inițiator a fost primarul de la acea vreme, Imbrescu Ilia.

Pe lângă tradiționala excursie cu vizitarea morilor pe apă și a Cheilor Rudăricăi, turiștii au participat la programul artistic oferit de organizatori. La eveniment, au fost prezenți producători agricoli din Valea Almăjului și comercianți din tot județul. Ziua Liliacului a început cu un concurs de biciclete, iar în poiana de pe Valea Rudăriei, pe scena amenajată cu zeci de ani în urmă, i-au bucurat prin cântec soliști îndrăgiți din Banatul Montan: Bebe Dragomir, Nicoleta Ghimboașă, Ștefan Murgu și renumita fanfară din Comuna Bănia. La eveniment a fost prezent cu cazane, grătarele și tot ce înseamnă utilaje și ..văsăraie” de gătit și bucătărie – un renumit fiu al satului – chef Marian Popovici, cunoscut bucătar la nivel național și internațional, cu un meniu tradițional din Valea Almăjului: pui la grătar îmbătați în vin, păstrăvi cu mămăligă din făină de la morile din Rudăria și prânzul almăjenilor – un adevărat dezmăț culinar într-o farfurie cu de toate – clisă de-a bătrână, brânză uscată, gușă afumată, ouă, smântână – ce mai – o adevărată bombă calorică.

Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliu Local Eftimie Murgu. Dacă înainte de 1 mai organizatorii sperau ca vremea să țină cu rudărenii, iată că acum la gata, evenimentul s-a dovedit a fi unul reușit și de ce nu, cel mai mare ca organizare și participare care s-a ținut vreodată pe Valea Rudăricăi.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii

One thought on “Ziua Liliacului sărbătorită la Rudăria după o pauză lungă la morile pe apa VIDEO

Comments are closed.