Ziua narciselor la Zervești reluată după 30 de ani de pauză, cu nervi și slabă organizare VIDEO

După o pauză de aproape 30 de ani, bănăţenii au fost invitați la Sărbătoarea Narciselor de la Zervești. După o pauză lungă, Primăria comunei Turnu Ruieni, a organizat duminică, 8 mai, Sărbătoarea Narciselor la Zerveşti, în localitate aflată la mai puţin de 10 km de municipiul Caransebeş spre Muntele Mic. Participanţii la acest evenimenţ au avut parte de un spectacol de muzică populară susţinut de ansamblurile folclorice şi formaţiile de dansuri populare de amatori din zonă. Nu au lipsit serbările câmpeneşti cu mici, grătare şi bere şi nici petrecerile la iarbă verde. Numărul participanților a fost foarte mare, oamenii venind la Zervești din tot județul, dar și din partea de vest a țării, din județele Timiș, Arad și Hunedoara.

La Zervești, s-au strâns câteva mii de oameni. Din păcate, organizatorii ,,și-au ieșit din mână” și multe lucruri au lăsat de dorit. Au lipsit cu desăvârșire toaletele publice. De voie, de nevoie – bieții oameni au îngrășat la greu tufele și sbegurișurile din zonă. A lipsit o sursă de apă unde omul să se spele pe mâini sau pe față, iar coșurile de gunoi – au fost ca cele de pe terenurile de baschet – vreo două și alea pline până la refuz plus mormanul ce s-a format în jurul lor. În plus, ca și înainte de 1989, problema parcărilor. La prima oră a dimineții, deja satul era plin, circulația era blocată, iar coloana de mașini se întindea pe sute de metri. Polițiștii de la ,,rutieră” abia au făcut față situației – ca să descurce ce au încurcat autoritățile locale de fapt.

Legat de rezervația în sine – trebuie tras un serios semnal de alarmă de care trebuie să țină seama și autoritățile locale și responsabilii din agențiile de protecție a mediului: oameni buni, dacă tot v-a dat Dumnezeu un asemenea loc, o asemenea minunăție, de ce nu faceți absolut nimic pentru a o proteja, pentru a o pune în valoare? De atâția și atâția ani locurile sunt pârjolite în fiecare toamnă sau primăvară de incendiile de vegetație provocate de săteni. Fiindcă nimeni nu a intervenit să defrișeze lăstărișul care a invadat poienile cu narcise, Deja mare parte din poiana s-a distrus, iar primele narcise, abia le mai găsești la peste 2- 3 km spre Zlagna. Și unde mai pui că așa zișii iubitori de natură prezenți la manifestare, efectiv au ras poienile pe unde au mai găsit flori. Nimeni nu spune și nu te oprește să culegi un buchețel de flori, dar să vii cu brațele pline, alții cu găleți sau pet-uri de 5 l încărcate, chiar că nu este corect și ecologic.

Poate este o temă de viitor pentru autorități pentru la anul. Cât despre drumul dintre poieni, rămâi mut numai privindu-l. Adevărate tranșee și ogașe tăiate de apa de ploaie în urmele lăsate de vehiculele cu care s-a tras lemnul din zonă. Dar, având în vedere că primarul este un tânăr, că este la primul mandat și că totuși a avut curajul să facă acest lucru, merită o notă de promovare. În schimb, nota 3 pentru consilieri și cei din jurul său.

Sărbătoarea Narciselor a fost organizată pentru prima dată în poiana de la Zerveşti în anul 1965. După Revoluţia din Decembrie 1989, localnicii au renunţat la organizare, dar frumuseţea şi dorul petrecerilor de altădată, i-au determinat să ceară reluarea distracţiilor, lucru care s-a şi întâmplat anul acesta.

Poiana Narciselor de la Zerveşti, cunoscută în aproape toată ţara, este o rezervaţie naturală care se întinde pe circa 150 de hectare, unde narcisele de munte cresc spontan. Sărbătoarea reprezintă un prilej de bucurie şi sărbătoare pentru tot Banatul Montan, dar şi pentru turiştii din alte colţuri ale ţării, unii veniţi special pentru acest eveniment de la sute de kilometri distanţă.

Comentarii

comentarii