28 februarie – ZIUA PROTECŢIEI CIVILE ÎN ROMÂNIA

Primul document de legiferare a protecţiei civile în România a fost Înaltul Decret Regal nr. 468 semnat de Regele Carol al II-lea, la data de 28 februarie 1930. În anul 1933 decretul este publicat în Monitorul Oficial ca Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene.

Pentru aniversarea a 86 de ani de la publicarea documentului care a avut ca urmare apariția primelor structuri organizatorice de sine stătătoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin a desfășurat deja o serie de activități pentru informarea cetăţenilor cu privire la istoricul, tradiţiile şi misiunile protecţiei civile:

  • în data de 11 februarie 2019, la Școala Gimnazială nr. 5 din Reșița, personal specializat din cadrul inspectoratului a desfășurat o instruire cu elevii și cadrele didactice privind semnificația semnalelor de alarmare, modul de comportare în cazul descoperirii de muniții rămase neexplodate din timpul conflictelor armate și modul corect de folosire a numărului unic pentru apeluri de urgență, 112;
  • în zilele de 19 și 20 februarie 2019, la Reșița și Caransebeș, au avut loc instruiri cu șefii celulelor de urgență de la nivelul operatorilor economici referitoare la măsurile de prevenire a situațiilor de urgență și a celor de protecție civilă;
  • începând cu data de 20 februarie 2019, a fost demarat Concursul județean de pictură cu tematică de protecţie civilă Învăţăm să ne salvăm (dedicat elevilor), organizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, a cărui câștigători vor fi stabiliți la finalul lunii martie.

Activitățile organizate pentru aniversarea Zilei Protecției Civile în România continuă și în zilele următoare. În data de 27.02.2019, de la ora 10:00, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, va avea loc Simpozionul cu tema “Semnificația zilei de 28 februarie. Protecţia Civilă în România. Cooperarea pompierilor din structurile serviciilor profesioniste cu administrația locală, serviciile voluntare și private pentru situații de urgență”, ocazie cu care va avea loc și o instruire a şefilor serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă și a cadrelor tehnice și responsabililor pe linia prevenirii și stingerii incendiilor de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

În data de 28 februarie 2019, în intervalul orar 10:00-12:00, invităm cetățenii județului să viziteze subunitățile de intervenție ale pompierilor militari din Reșița, Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă și Bozovici, unde le vor fi prezentate tipurile de misiuni, tehnica și echipamentul din dotarea structurilor profesioniste de intervenție în situații de urgență, iar în Centrul Civic și în Parcul Tricolorului din municipiul Reșița vor fi diseminate cetățenilor materiale de informare preventivă privind măsurile și metodele de protecție în diferite situații de urgență. De la ora 14:00, la sediul inspectoratului, se va desfășura un ceremonial militar care încheie seria activităților dedicate Zilei Protecției Civile în România.

Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Pe plan internaţional, Ziua Protecţiei Civile este aniversată la data de 01 martie.

Purtător de cuvânt plt.maj. Tocmelea Magdalena

Comentarii

comentarii