ActualitateUtilitare

Am intrat în solstițiu de iarnă, cea mai scurtă zi din an

iarnaAtăzi, 21 decembrie, exact la ora 13:11, este maximul Solstitiului de Iarnă. Adică, iarna astronimică s-a instalat în emisferia nordică.

Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă . El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.
După cum este cunoscut, axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximatie) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a carui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.
În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 16 ore și 10 minute. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
Astăzi sunt avantajate toate zodiile.

Pe 21 decembrie s-au născut I.V. Stalin, Thomas Beckett, Jane Fonda, Chris Evert, Kurt Waldheim, Hermann J. Muller, Adela Mărculescu, Dan Zamfirescu, Constantin Mille, Gheorghe Tătărăscu, Stela Popescu.
O zi de pauză, de muncă, cumpătare şi rugăciune în economia sărbătorilor creştine de iarnă. Zi de post.
Solstiţiul de iarnă. La ora 13:11 (sursă Observatorul „Amiral Urseanu”) Soarele trece în mod convenţional din zodia Săgetătorului în cea a Capricornului.
Solstiţiul de iarnă era un reper important în religia veche naturală paneuropeană, cea care a clădit Stonehenge şi apoi s-a dezvoltat în mitologia greco-romană.
Legenda spune că până la civilizaţia actuală au fost cinci vârste, cinci tipuri de civilizaţii umane, sau aproape umane: vârsta de aur, de argint, de aramă, de fier şi semizeii. Se pare că legenda are un sâmbure de adevăr.

Comentarii

comentarii