8 APRILIE – ZIUA COMEMORATIVĂ A RESPECTĂRII DEMNITĂȚII UMANE A VICTIMELOR PANDEMIEI DE COVID-19

În urmă cu un an, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte instituia ziua de 8 aprilie ca fiind Ziua Comemorativă a Respectării Demnității Umane a Victimelor Pandemiei de Covid-19. Cu privire la instituirea acestei zile, acum un an scriam:


”Pandemia de Covid-19 a adus înaintea noastră o realitate crudă, care a adus atingere inclusiv respectului față de persoanele care au decedat în urma infecției cu noul coronavirus. Din motive obiective, protocoalele de înmormântare a acestor victime au pus mai mult preț pe siguranța persoanelor care pot ajunge în contact cu corpurile neînsuflețite ale acestora, decât pe respectul și onoarea pe care cei plecați o au intrinsec, prin demnitatea umană de care aceștia se bucură. Astfel, multe dintre înmormântările victimelor de Covid-19 au fost organizate fără oficierea serviciilor religioase (indiferent de confesiunea din care victimele făceau parte), cu trupurile neînsuflețite dezbrăcate, închise în saci, și cu participarea extrem de limitată a celor dragi. Propunem instituirea acestei zile ca prilej de aducere aminte și prețuire anuală a demnității umane a celor care au plecat dintre noi în acest mod tragic.”

Cu toate că, prin mila lui Dumnezeu și efortul comun al tuturor, am reușit să trecem cu bine perioada extrem de grea pricinuită de contextul pandemic, considerăm – în continuare – imperios necesar să ne aducem aminte de modul deloc onorant în care un număr important dintre bunicii, părinții, frații, prietenii și cunoscuții ai noștri au fost prohodiți,


În acest an, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte va marca ziua de 8 aprilie printr-o slujbă de pomenire a victimelor pandemiei de Covid-19. Aceasta va fi oficiată la Cimitirul Parohial din localitatea Măureni începând cu ora 12:00. De asemenea, în seara aceleiași zile, membri ai asociației vor lua parte la o masă rotundă la care vor dezbate implicațiile încălcării dreptului la demnitate umană a victimelor pandemiei.


În acest sens, invităm toate comunitățile religioase să se alăture nouă prin oficierea de slujbe de pomenire sau servicii religioase in-memoriam pentru victimele Covid-19. De asemenea, invităm instituțiile publice și orice alte entități cu caracter privat sau persoane să desfășoare activități cu caracter de comemorare și conștientizare a modului tragic în care aceste persoane au plecat dintre noi. Compasiunea și solidaritatea pentru cei dragi rămași în viață, precum și respectul și onoarea de care fiecare victimă a Covid-19 se bucură, sunt principiile care să ghideze organizarea acestor manifestări publice și acțiuni.


Organizațiile, instituțiile sau persoanele publice care doresc să se alăture demersului nostru, sunt rugate să ne contacteze la numărul de telefon: 0784.983.382 (George Lăpădat).

Comentarii

comentarii

One thought on “8 APRILIE – ZIUA COMEMORATIVĂ A RESPECTĂRII DEMNITĂȚII UMANE A VICTIMELOR PANDEMIEI DE COVID-19

Comments are closed.