85 de milioane de locuințe din UE au animale de casă. Unde se situează România?

Federația Europeană pentru Hrana Animalelor de companie (FEDIAF) a publicat vara trecută rezumatul anual al populației și al pieței animalelor de companie din Europa, corespunzător anului 2019. Cifrele pentru 2020 vor fi cunoscute abia în vara lui 2021. Conform celor mai recente date, numărul gospodăriilor care dețin animale de companie în Uniunea Europeană ajunge la 85 de milioane, 38% din total și cifra de afaceri a produselor alimentare pentru animale de companie se ridică la 21 miliarde de euro, ceea ce arată angajamentul puternic al europenilor față de animalele lor de companie.

În plus, vânzările anuale de produse alimentare pentru animale de companie ajung la 8,5 miliarde de tone.

Rata anuală de creștere a industriei de hrană pentru animale de companie crește cu 2,6%, iar produsele și serviciile legate de animale de companie sunt evaluate la 19,7 miliarde de euro. Cel mai probabil cifrele vor crește mult în datele pentru 2020, dat fiind că în pandemie a crescut atât numărul de adopții cât și de animale de companie cumpărate.

Pet shop – oferte

Thomas Meyer, secretar general al FEDIAF, explică: „Suntem încântați, deși nu suntem surprinși, să citim aceste date pozitive despre animale de companie. Animalele de companie sunt tovarăși minunați și ne îmbunătățesc viața în multe feluri. Pe lângă faptul că oferă iubire necondiționată și companie, știința a arătat numeroasele moduri în care animalele de companie sunt bune pentru sănătatea noastră. În ultimele luni, ne-am confruntat cu provocări fără precedent pentru sănătatea noastră fizică și mentală. În aceste perioade dificile, 85 de milioane de gospodării europene, 195,5 milioane de oameni, au beneficiat de dragostea animalelor lor de companie”.

Privind aceste cifre mai detaliat, Joeri Van den Bergh de la InSites Consulting comentează: „Termenul „animal de companie” a fost înlocuit frecvent cu „însoțitor” în ultimii ani, cu valoarea sa recunoscută în întreaga lume. În plus, este clar că proprietarii nu intenționează să reducă cheltuielile pentru însoțitorii lor. M-a interesat să citesc că, pe lângă o cifră de afaceri masivă de 21 miliarde de euro pentru hrana pentru animale de companie, se cheltuiesc 8,7 miliarde de euro pe accesorii și 11 miliarde de euro pe servicii. Ultimele noastre cercetări de la InSites arată că avem grijă de ei ca de membrii familiei.”

Datele pentru România

Peste 4 milioane de câini sunt înregistrați în România, depășit doar de 16 țări. Numărul pisicilor este tot în jur de 4 milioane, ceea ce plasează România pe locul 12 în lume. România are cel mai echilibrat număr de câini și pisici la nivel global.

Pet shop – oferte

45% dintre gospodării au fie un câine, fie o pisică, iar 50% dintre cei care au animale de companie achiziționează mâncare specializată pentru acestea.

România e pe locul 1 în Europa, la egalitate cu Portugalia, din punct de vedere al raportului de câini pe cap de locuitor, 0,205. Polonia, Cehia, Spania, Marea Britanie, Ungaria, Rusia, Italia și Germania completează top 10.

„Blănoșii” ne-au ajutat în pandemie

Și în România, așa cum spuneam mai devreme, pandemia a dus la creșterea adopțiilor și cumpărării de animale de companie. Perioada de lockdown de anul trecut cauzată de pandemia COVID-19 a influenţat achiziţionarea sau adoptarea unui animal de companie, astfel că 17% dintre posesorii de câini şi 16% dintre posesorii de pisici au declarat că şi-au luat un animal de companie în perioada stării de urgenţă, potrivit unui studiu realizat de Asociația Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC).

Pet shop:  oferte

Rezultatele studiului au arătat că principalul factor care i-a determinat pe românii din mediul urban să îşi ia un animal de companie este de natură emoţională, astfel că 57% dintre respondenţi spun că alegerea lor este determinată de dragostea pe care o simt pentru animale, în vreme ce 14% dintre aceştia au adus un animal de companie în gospodărie la dorinţa unui alt membru al familiei, în special a copiilor.

Comentarii

comentarii