Proiect de management al deseurilor de 186.398.069 lei in CS

Consiliul Judeţean Caraş-Severin anunţă derularea cercetării finale privind gradul de informare al publicului cu privire la noul sistem de gestionare a deşeurilor.

În partea de final a etapei de conştienizare a campaniei proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, derulat de Consiliul Judeţean, a fost demarată realizarea studiului final ce măsoară gradul de informare a populației în legătură cu implementarea proiectului şi nivelul de conștientizare privind importanța protecției mediului și a gestionării eficiente a deșeurilor.

Studiul este derulat în cadrul contractului de servicii de consultare a gradului de conştientizare. Acesta urmăreşte compararea indicatorilor iniţiali obţinuţi la începutul anului trecut, anterior demarării campaniei de comunicare, cu rezultatele obţinute după încheierea activităţilor derulate la nivelul judeţului sub numele de „004 MEDIU. Misiune în spaţiul verde”.

La finalul lunii octombrie 2015, s-au încheiat toate activităţile şi seminariile de informare adresate elevilor, populaţiei, autorităţilor locale, ONG-urilor şi grupurilor universitare în principalele localităţi din judeţ. La fel ca şi în cazul studiului iniţial, prezentul studiu constă într-un sondaj de opinie publică pe bază de chestionar, aplicat la nivelul populaţiei judeţului Caraş-Severin din mediul rural şi urban. Începând cu luna noiembrie 2015, au fost aplicate chestionare la nivelul categoriilor de public ţintă din judeţ. Rezultatele studiului vor fi disponibile luna aceasta, identificând atitudinea şi disponibilitatea locuitorilor județului Caraș-Severin faţă de noile reguli de depozitare a deșeurilor.

Proiectul urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană. Proiectul prevede construirea Centrului de management integrat al deşeurilor care va include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă la Lupac. Alte trei staţii de transfer vor fi constuite la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu. In cadrul proiectului vor fi executate şi lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Caraş-Severin. Sunt prevăzute construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Proiectul are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA).

Pentru informaţii suplimentare, persoana de contact este dl Victor Naidan, manager proiect, telefon: 0255-224.920, fax: 0255-227.045, e-mail: naidan.victor@cjcs.ro

Comentarii

comentarii