Boli exotice ucigătoare la granițele României și Caraș Severinului

Apariția a două boli exotice la animale în apropierea granițelor țării a dus la convocarea Centrului Local de Combatere a Bolilor pentru informarea tuturor reprezentaților acestui centru cu privire la impactul pe care îl pot avea acestea în județ. Este vorba de pesta porcină africană, care evoluează în Ucraina și dermatoza contagioasă nodulară bovină apărută în Bulgaria. Impactul acestor boli este unul foarte mare pentru că produce pagube socio-economice prin morbiditatea crescută a animalelor afectate.
Îngrijorător este și faptul că aceste boli evoluează foarte repede prin vectori hematofagi foarte greu de controlat.

„Atragem atenția tuturor fermierilor și societăților care au ca obiect de activitate creșterea animalelor pentru a lua măsuri de prevenire a producerii acestei boli pe teritoriul României. Sub acest aspect aș vrea să subliniez faptul că orice modificare a stării de sănătate a animalelor trebuie anunțată, trebuie anunțat medicul veterinar. Acesta va merge și va evalua starea de sănătate a animalelor și în situația în care există o suspiciune a celor două boli, implicit va fi anunțară Direcția Sanitar Veterinară pentru a impune măsurile specifice pentru aceste boli”, a declarat directorul DSVSA, Lazăr Dorin Imbrea.

În cazul în care este depistat un animal bolnav într-un efectiv, întreg efectivul se ucide chiar dacă restul animalelor sunt sănătoase, măsura necesară pentru a împiedica răspândirea bolii.
În prezent, pe teritoriul României nu a fost diagnosticat nici un animal ca avand vreuna din aceste boli, dar DSVSA anunță că sunt pregătiți să ia măsuri.
În cazul în care bolile vor ajunge în țară, fermierii vor fi despăgubiți de către statul român, fondurile alocate existând deja chiar și la DSVSA Caraș-Severin, directorul precizând că dacă va fi necesar va solicita fonduri suplimentare.

”Aș vrea să subliniez că aceste boli nu afectează oamenii. Deci să nu se creeze o psihoză din punctul acesta de vedere, doar că sunt pagube economice pentru crescătorii de animale”, a mai adăugat Imbrea.
„Noi la ora actuală avem o acțiune majoră în județ, care survine după o altă acțiune de inspecție în care am verificat peste o mie de exploatații din județul Caraș-Severin. A fost un efort uriaș din partea DSVSA Caraș-Sevein, atât uman cât și logistic. Din păcate am găsit nereguli, neconformități privind aspectele de mișcare și identificare a animalelor, la efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare obligatorii privind programul de supraveghere, pe care unii fermiei nu le-au îndeplinit”, a precizat directorul DSVSA.

În prezent, se verifică 400 de exploatații comerciale pentru a preveni apariția acestor boli și se informează crescătorii cu privire la riscul apariției bolilor în județ. De asemenea, se vor face controale în trafic dar și la frontieră pentru a verifica tranzitul cu animale.

Comentarii

comentarii