Incep Balurile izmenelor – Sarbatoarea portului popular în Banatul Montan VIDEO

Incep Balurile izmenelor – Sarbatoarea portului popular în Banatul Montan. In satele din jurul Semenicului din judeţul Caraş-Severin, ca şi în alte localităţi rurale, în această perioadă din jurul datei de Sfinţii Trei Ierarhi şi până la începerea postului paştelui, are loc Balul izmenelor. Manifestarea este o tradiţională petrecere de promovare şi păstrare a costumului popular, dar principalul ei scop este acela de a uni și suda legăturile dintre membrii comunității.

 

Mare forfotă a cuprins Prigorul – sat liniştit de la poalele Munţilor Semenic. De cum s-a lasat seara, sătenii şi mai ales tineri şi tinere îmbrăcaţi în costume populare, au pornit spre căminul cultural unde începe balul.

Incep Balurile izmenelor – Sarbatoarea portului popular în Banatul Montan. Înainte, permisul pentru a intra în cămin, chiar şi pentru un simplu spectator, este să fie îmbrăcat în costum popular. Altfel, nu ai ce căuta acolo. Acum, lucrurile s-au mai schimbat. Mai ales că la sate nu prea mai sunt tineri. Sătenii se mândresc cu costumele lor, unele transmise din generaţie în generaţie, iar purtarea lui se face cu mândrie.

Incep Balurile izmenelor – Sarbatoarea portului popular în Banatul Montan. Manifestarea de la Prigor, prin efortul unor localnici, a exprimat dorinţa acestora ca tradiţia să nu dispară, iar frumuseţea costumelor şi a dansurilor populare interpretate de trei generaţii, de la copii de 5-6 ani, şi până la adulţi de peste 70 de ani, au dat încredere că în satul de sub munte nu se vor pierde tradiţiile.

Un reportaj de Adi Neagu.

 

Comentarii

comentarii