Apele au fost sfințite de Bobotează și la Mânăstirea Almăj-Putna VIDEO

Zeci de credincioși au luat parte miercuri, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează, la Mânăstirea Almăj-Putna din Valea Almăjului. Sărbătoarea marchează Botezul Lui Hristos de către Sf. Ion, în apele Iordanului. Sute de litri de apă sfințită au pregătit călugării și preoții pentru enoriași la mânăstire. După slujba de sfințire oficiată de către preoți în curtea lăcașului, almăjenii au luat apă sfințită, iar la final au primit anaforă și au fost Binecuvântați.

 Mânăstirea Almăj – Putna este prima mânăstire construită în Valea Almăjului. Lucrările au început în toamna anului 1996. Atunci a fost turnată temelia unei clădiri care cuprinde 19 chilii, paraclisul, trapeza și bucătăria. Luca Zăvoianu, fiul al satului, a fost inițiatorul care a dorit să ridice așezământul monahal înainte de intrarea în satul Putna. El a donat terenul necesar și lucrările s-au făcut cu ajutorul financiar și material al credincioșilor de pe Valea Almăjului.

 
Așezământul monahal se află la intrare în satul Putna, comuna Prigor. Aici se poate ajunge din drumul național 57B Bozovici-Prigor-Iablanița. De la intersecția de la ieșirea din satul Prigor către Iablanița, mai sunt de parcurs 4 km pe un drum asfaltat, în stare foarte bună.

Mânăstirea este bine organizată, călugării ocupându-se de grădinărit, agricultură, de creșterea animalelor, asigurarea lemnelor de foc pentru căldură, curățenie și tot ce înseamnă viață monahală. Personalul mănăstirii, cu sprijinul Protopopiatului și al Episcopiei Caransebeș, se implică an de an în programe de educație religioasă a tinerilor, dar și în activități de creație și dezvoltare artistică: pictura icoanelor pe lemn și sticlă, sculptură în lemn și pictură. Credincioșii participanți la slujba de sfințire a apelor, au respectat distanța fizică, cei mai mulți stând grupați pe familii.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii