VIDEO Muritori de foame fiindcă nu mai au din ce trăi la Ciudanoviţa

Ciudanovita (3)De un trimestru, angajaţii ca însoțitori ai persoanelor cu handicap din Ciudanovița, nu și-au mai primit salariile. Asta în condiția în care de multe ori, acesta este singurul venit sau se adaugă unei pensii infime.
Însoţitorii persoanelor cu handicap simt de aproape un an efectele crizei. Concedieri, salarii ciopârţite sau luate cu întârziere, de asta au ei parte în ultimele luni. Mai grav este că alături de ei suferă şi persoanele cu dizabilităţi care nu au alte venituri şi care sunt nevoite să trăiască din puţinul oferit de stat.
Toate aceste neajunsuri au început să apară în momentul în care Guvernul a transferat responsabilitatea achitării acestor salarii către autorităţile locale. Iniţial, salariile asistenţilor personali au fost prinse în bugetul asigurărilor sociale, ca apoi, după mijlocul anului trecut, acestea să nu mai fie finanţate de la nivel central. Problema este foarte gravă, iar mulţi dintre ei vor să renunţe la persoanele pe care le îngrijesc.
„În ultimul an, numai noi ştim cum ne-am descurcat! După ce că luăm 600 de lei lunar, ne dau salariile după câteva luni. Pur şi simplu nu mai putem. Nu mai avem resurse. Nu avem din ce să trăim” spune un asistent personal. ,,Banii nu numai că nu le ajung de la o lună la alta, dar abia dacă acoperă nevoile celor pe care îi avem în îngrijire. Nici nu poate fi vorba de ceva bani pe care să-i pui de o parte” spune un alt asistent.
Toată lumea şi toate cererile se opresc la porţile Primăriei u8nde primarul ridică din umeri neputincios. Îngrijitorii persoanelor cu handicap au statut de angajaţi ai Primăriei, iar salariile le primesc de la instituţiile de care aparţin. Banii sunt asiguraţi de la Ministerul Finanţelor, dar au fost alocaţi în funcţie de bugetul de anul trecut, şi nu conform nevoilor actuale. Aşa că fiecare primărie se descurcă cum poate.
„Bugetul central nu ne-a virat bani suficienţi pentru plata asistenţilor personali de la noi din localitate. Fondurile au fost epuizate din primele luni, dar dăm bani de la noi, căci nu putem să îi lăsăm fără salariu”, spune primarul din Ciudanoviţa, Adrian Botoş.
Practic, deocamdată nu există o soluţie pentru această problemă, iar singura speranţă pentru însoţitorii persoanelor cu handicap stă într-o rectificare bugetară, care însă nu se ştie când va fi operată.
InfoCs vă prezintă un materiale video si foto realizat la faţa locului cu persoanele în cauză.

Comentarii

comentarii