Cele mai sexy 15 romance din anii 60-70-80 Partea I a

Despre românce s-a spus dintotdeauna, pe bună dreptate, că sunt femei frumoase. Străinii care vin să dea noroc cu Dracula rămân vrăjiţi de nurii fetelor din îndepărtata Românie iar unii dintre ei îşi programează întoarcerea plecând de la acest factor. Lucrurile au stat dintotdeauna la fel. Inclusiv în anii 60-70-80, când turismul carpatic era în floare şi, suedezi, nemţi sau italieni se convingeau cu proprii lor ochi (şi nu numai) de acest lucru.

Deschiderea culturală de la începutul anilor 70 a adus în lumina reflectoarelor şi vedetele sexy ale ţării. Sigur, ”sexy” e un termen exagerat, care se oprea la minijupele modei şi la zâmbetele lascive din producţiile TV ale lui Bocăneţ dar dincolo de scene, cei care frecventau petrecerile private şi barurile de noapte (cu Melody în prim-plan) ştiau foarte bine cum stătea treaba cu frumuseţea mondenă.

Care nu a apus nici în întunericul anilor 80, atunci când patrioticul program TV de numai două ore avea să taie drastic orice încercare de a deveni divă într-o ţară în care bărbaţii nu au încetat niciodată să caute şi să descopere femeia.

Într-o încercare de rememorare a frumuseţilor celebre care s-au afirmat până in 1989, vă propunem topul care urmează, cu buna ştiinţă că el este supus, ca orice ierarhie ad-hoc, unui subiectivism evident. Dacă am uitat pe cineva, ne cerem scuze şi promitem să prelungim clasamentul pe pagina noastră de net, aşteptând propunerile voastre pe adresa de email a redacţiei.

15. Anda Onesa
2
Domeniu: actorie
Notorietate: La 17 ani, Anda era distribuită de regizorul Timotei Ursu în rolul Anişoarei din filmul Septembrie. Blonda suavă şi frumoasă a fost remarcată imediat de Sergiu Nicolaescu, cu care avea să lucreze mai târziu, în Noi, cei din linia întâi. A mai făcut roluri remarcabile în Duios Anastasia trecea (pentru care a luat şi un premiu de interpretare, la festivalul de la Karlovy Vary) sau Pas în doi. Spirit nonconformist şi creativ, Anda a avut o atitudine anti-ceauşistă, fiind urmărită de Securitate, aşa cum a declarat recent într-un interviu. După 1989 a lucrat o vreme în TVR apoi s-a îndrăgostit şi a plecat subit în America, împreună cu primul ei soţ.
Ce face acum: Anda (54 ani) trăieşte lângă New York, se află la al doilea mariaj şi a renunţat la actorie, fiind agent imobiliar (după doi ani în care a fost profesoară de istorie). De asemenea are, împreună cu soţul ei, o galerie de opere de artă.

14. Marina Voica
marina voica
Domeniu: muzică uşoară
Notorietate: Marinka Nicolskaia e o rusoaică get-beget, care s-a îndrăgostit de un român în timpul facultăţii făcute la Moscova şi l-a urmat la Bucureşti, ”oraşul cu oameni zâmbitori”, după cum l-a definit mai târziu. Marin(k)a a ajuns la TVR întâmplător, după ce un angajat al televiziunii a auzit-o cântând la pian din repertoriul Lolitei Torres. Valeriu lazarov a plăcut-o, i-a spus să uite că e economistă şi a lansat-o în lumea muzicii, acolo unde s-a împrietenit rapid cu puştoaica Margareta Pâslaru – o prietenie ce avea să dureze peste ani. Marina era frumoasă, subţirică, vânoasă, avea picioare perfecte cu care dansa minunat şi avea un ”vino-ncoa’ “ exotic, fiind rapid îndrăgită şi adoptată de români.
Ce face acum: Marina (78 ani) s-a retras la Breaza, unde are o căsuţă ca-n poveşti, dar continuă să onoreze invitaţiile televiziunilor şi pe cele ale Primăriei, din partea căreia a primit şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului.

13. Eniko Szilagyi
eniko
Domeniu: actorie
Notorietate: Probabil puţini îşi amintesc de Eniko Szilagyi, clujeanca frumoasă care a avut apariţii sclipitoare în filme din anii 80, precum Punga cu libelule, Bietul Ioanide, Capcana mercenarilor, Domnişoara Aurica, Secretul lui Bachus etc dar şi în teatru, unde a interpretat, de pildă, rolul Monei, din Steaua fără nume. Era una dintre actriţele favorite ale lui Sergiu Nicolaescu şi, pe lângă calităţile actoriceşti are şi certe calităţi muzicale. Care i-au permis inclusiv să îşi extindă cariera în acest sens, după ce s-a stabilit la Paris (a plecat din ţară în 1989, mai întâi în Olanda, apoi în Belgia). De origine maghiară, căsătorită cu un român, având cetăţenie belgiană (!) şi locuind în Franţa, Eniko este, la 62 de ani, o personalitate europeană cu o carieră interesantă în zona muzicală.
Ce face acum: Locuieşte la Paris şi are spectacole muzicale, cu piese din repertoriul şansonetiştilor de renume dar şi din cel al Mariei Tănase. Din păcate, aşa cum afirmă ea însăşi, e invitată în multe locuri, mai puţin în România, ţara ei natală.

12. Daniela Vlădescu
daniela vladescu
Domeniu: operă
Notorietate: Daniela Vlădescu s-a remarcat în anii 80 drept o excelentă soprană, frumuseţea ei exotică venind în completarea calităţilor artistice. În aceste condiţii, era imposibil să nu fie remarcată şi de Nicu Ceauşescu, cu care a avut o relaţie solidă, până în vara lui 1989, când a decis să se despartă de acesta, din cauza modului în care o trata. Şi totuşi, Daniela a declarat într-un interviu pentru revista Tango că ar fi mers până în pânzele albe pentru Nicu, fiind unul dintre puţinii oameni care l-au vizitat în acele momente grele pentru el.
Ce face acum: După ce a depăşit perioada dificilă de după 1989, când nu mai era deloc băgată în seamă din pricina relaţiei cu Nicu Ceauşescu Daniela Vlădescu (58 ani) şi-a refăcut, în timp cariera, a scris o carte în care a explicat controversata sa relaţie şi, în prezent, este directoarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet ”Oleg Danovski”, din Constanţa.

11. Margareta Pâslaru
margareta p
Domeniu: muzică uşoară
Notorietate: Ochi albaştri, coafură modernă, buze senzuale şi o aluniţă pe obraz perfectă pentru a completa imaginea sexy a unei cântăreţe extrem de iubite în România vremurilor de demult. Nu doar frumoasă, ci şi foarte talentată, Margareta Pâslaru a lansat şlagăre după şlagăre (cine îşi mai aminteşte de Lasă-mi toamnă pomii verzi sau de Balada?), a jucat în filme, piese şi producţii muzicale (Veronica, Gloria nu cântă, Împuşcături pe portativ etc) şi, în cele din urmă, în 1983, a plecat din ţară, urmându-şi soţul în Statele Unite. După Revoluţie a revenit deseori, mânată de dorul de casă dar şi pentru a-şi lansa albume şi a fi premiată de diverse organizaţii.
Ce face acum: Ajunsă la 71 de ani, ”Păslăriţa” se menţine în continuare în formă: compune, cântă, scrie, are noi proiecte.

10. Ioana Pavelescu
ioana pavelescu
Domeniu: actorie
Notorietate: Înainte de a fi mama Mariei Marinescu, Ioana Pavelescu a fost o actriţă care a făcut valuri cu frumuseţea ei în anii 80, fiind protejata lui Sergiu Nicolaescu, cel care a distribuit-o pentru prima oară, în 1976, în filmul Osânda, în care a cucerit pe toată lumea cu ochii ei verzi şi cu o interpretare de excepţie a ţărăncii Ruxandra. Au urmat multe alte roluri, ba chiar şi o scurtă apariţie nud în Punctul zero (1996), produs de acelaşi Nicolaescu dar şi un exil de 20 de ani la New York, acolo unde nu a părăsit scena teatrului.
Ce face acum: Ioana (59 ani) trăieşte şi munceşte în continuare la New York (acolo unde a primit recent un premiu la Festivalul de Film Independent) şi se întoarce din când în când în România pentru diverse proiecte.

Comentarii

comentarii