A murit nenea Costica Gruescu – Banatul Montan a mai pierdut o perla din coroana de valori umane VIDEO

A murit nenea Costica Gruescu. Acesta a plecat spre alte zari azi dimineata la ora 5. Poate ca este si ma simt aiurea sa scriu de nea Costica la trecut, sa scriu cateva cuvinte despre el, dar avand in vedere ca ,,asa se face”, o sa asternem cateva randuri cu rol de informatie.

 

,,Constantin Gruescu este cel care a descoperit o anumită formațune de roci, Macla Gruescu, o juxtapunere de două cristale de curat de 7 centimentri intersectate într-un unghi de 90 de grade, cristale care formează o cruce albă. Muzeul de Mineralogie Estetică “Constantin Gruescu”, construit în una din camerele din propria casă a lui Constantin Gruescu din Ocna de Fier este vizitat și aprecitat de numeroși specialiști din RomâniaNorvegiaRusiaMarea BritanieFranțaItaliaEgiptLiban sau Ungaria, iar cristalele din colecția sa personală au făcut obiectul unor teze de doctorat.

Exponatele sunt fascinante prin culori și forme care-ți stârnesc imaginația. Unele sunt galbene (sulful nativ de la Calimani), roșu cu gri (realgarul de la Moldova Nouă), verde cu gri și cafeniu (malachitul de la Ocna de Fier), liliachii (cuart, varietate de ametist), roz (cuartul roz de la Ocna de Fier), aurii (pirita), bordo cu negru (calcita limonitizata), altele sunt galbene aurii (granatul de la Ocna de Fier) sau galbene lamai (o varietate de Schweitzerit)” scrie wikipedia.org

 

 

O viaţă dedicat unei pasiuni – colecţia de minerale Constantin Gruescu din Caraş Severin, primul muzeu particular de pe vremea lui Ceauşescu. Aşa s-ar putea defini sec ceea ce de peste 75 de ani, a făcut mineralogul Constantin Gruescu din comuna Ocna de Fier, din Caraş Severin. La Ocna de Fier exista sigurul muzeu privat de mineralogie estetică din Banat şi din România. Constantin Gruescu, avea 96 de ani şi colecţionează pietrele de peste 75 de ani.

Lui nea Costică Gruescu, i-au trecut pragul mii de oameni, de la sătenii din Ocna şi până la preşedinţi ai României şi chiar regi şi regine. Pietrele lui Nea Costică au fost văzute de Emil Constantinescu, Ion Iliescu, dar şi Regina Beatrice a Olandei cu prințul consort. Şi toţi au plecat încântaţi şi revigoraţi de frumuseţea pietrelor şi de poveştile lui Nea Costică Gruescu.

 

Muzeul este proprietate privată, colecţia fiind amenajată într-o sală de 10 pe 4 m construită de nea` Costică pe cheltuiala lui. Şi cu toate acestea, nimeni nu a plătit vreo un leu vreo dată pentru a vedea colecţia. Şi au fost mulţi şi din toate colţurile lumii. Este ştiut că aproape nu există geolog din România care să nu fi trecut atunci când a fost student, cu grupa de învăţământ, pe la nenea Costică Gruescu.

El nu a fost un om zgârcit. A donat sute de exponate la Muzeul Culturii din Iaşi unde există o sală cu florile lui numită chiar aşa ,, Sala Constantin Gruescu”. Alte pietre nestemate au ajuns la Muzeul Banatului din Timişoara. Altele sunt la Muzeul Banatului Montan. O altă colecție a ajuns la Universitatea Eftimie Murgu și exemplele ar putea continua.

 

Altele sunt dăruite cu dragoste în multe altele locuri şi lăcaşe de cultură – locuri unde sălile respective îi poartă numele, dar ce folos?  Este cetăţean de onoare al mai multor oraşe din ţară. Are pe perete zeci de petice de hârtie colorată cu care respectivul primar şi-a făcut ,,faţă şi fală” în ochii presei şi atât. Asta nu înseamnă că vreun primar a venit să-i plătească măcar curentul, sau să-i cumpere lemne pentru foc.

Constantin Gruescu avea 96 de ani şi a suferit şi o operaţie pe cord deschis. Chiar şi aşa, nea Costică spunea atunci că este sigur că nu va muri fiindcă nu poate pleca din lumea asta până nu rezolvă problema cu muzeul său. Colecționarul spune că este păcat ca după ce el nu va mai fi – colecţia să se piardă. Nu vrea ca fiecare ,,să îşi ia câte o amintire” din ceea ce pământul a creat în milioane de ani şi apoi să ajungă în cine ştie ce vitrină, sau prin cine ştie ce sertar. Aceste minunăţii aparţin tuturor, şi toţi trebuie să le vadă. Aşa a făcut şi el de peste 75 de ani, iar locul lor este acolo, la Ocna de Fier, locul în care Dumnezeu a vrut ca ele să fie aduse la suprafaţă de un om care acum, așa cum spune Sfânta Scriptură ,, se va întoarce în pământul din care s-a născut”.

 

Inmormântarea va avea loc vineri, 24 ianuarie, începând cu ora 12, în cimitirul din sat alături de tanti Mia, femeia ce i-a fost alături și l-a venerat de când l-a cunoscut și până când a plecat în lumea celor drepți. In memoriam, www.infocs.ro va prezinta o serie de reportaje realizate de noi la Ocna de Fier de-a lungul anilor.

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihnească in pace!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments