A picat din nou! Coincidență, întâmplare sau programare ?

Și cum tot ce ține de sistemul de sănătate românesc a ajuns să sperie, lucrurile nu se opresc și toate inițiativele Ministerului Sănătății continuă să uimească și mai mult.

Să fie coincidență, întâmplare sau programare faptul că în preajma fiecărui sfârșit de săptămână, aproape sistematic, sistemul electonic de sănătate cade. Cum acest lucru împiedică automat verifiarea calității de asigurat a pacientului și implicit incapacitatea de a elibera rețete compensate, medicii de familie se văd în situația neplăcută de a prescrie rețete simple pe care pacientul, care nu mai are timp să aștepte până când SIUI-ul își revine, ajunge să o plătească. Este sub semnul întrebării faptul că vinerea sistemul cade constant și cei care ajung la cabinetele medicilor de familie nu-și pot primi rețeta, Urmează weekend-ul și până luni nici vorbă de medicamente compensate. Dacă pacenții primesc rețeta offline, există furnizări de servicii, cum ar fi farmaciile, care dacă nu le funcționează SIUI și nu vede cititorul de carduri, furnizorul nu știe dacă acel pacient este sau nu asigurat, astfel că nu îi oferă serviciul respectiv pentru că i se impută.

Pacientul nu poate fi ajutat în astfel de cazuri cu nimic. Cum rămâne atunci cu ce susține mereu Casa Națională de Asigurări de Sănătate care spune că ajută asigurații când de fapt acest sistem mai mult îî încurcă? Medicii se confruntă și ei cu situații de nedecontare a serviciilor și consultațiilor pentru că în momentul în care sistemul electronic cade nu pot fi introduse date sau ele sunt introduse târziu și când se merge la raportări, pacienții asigurați pot apărea ca neasigurați și devine astfel un cerc vicios.

Să fie o coincidență faptul că sistemul electonic cade vinerea, atunci când trec cele 72 de ore până când se pot valida serviciile? Astăzi e vineri, SIUI era căzut la ora 11, medicii sunându-se reciproc pentru a se informa dacă este o chestiune individuală sau generală. Situația era însă generală și probabil generată.

Comentarii

comentarii