A venit prima zăpadă serioasă peste Munții Banatului – Pe Semenic zăpada are in jur de 30 de cm si ninge VIDEO

Prima zăpadă serioasă căzută peste Munții Banatului – Muntele Mic și Muntele Semenic, nu i-a luat pe nepregătite pe oamenii obişnuiţi cu această zonă de relief. Oamenii muntelui, cabanierii care se chinuiesc să mențină activitatea turistică pe Semenic și Muntele Mic, o așteptă de mult. Să ne reamintim că un strat de zăpadă a mai căzut peste Semenic și Muntele Mic, la finele lui 2020, dar a fost doar un preambul la zăpada de azi.

Dacă până acum zăpada căzută în iarna 2020 – 2021 avea doar câțiva centimetri, maxim 10, de această dată, se pare că vorbim de ,,zăpezile de altă dată” ale Semenicului care se topeau undeva prin luna aprilie. Primii fulgi s-au arătat aseară. Spre dimineață, omătul avea deja 25 – 30 de cm, iar de cum s-a luminat, au intrat în funcțiune drumarii care s-au apucat să îndepărteze zăpada. În câteva ore, zăpada s-a aşternut într-un stat care ar făcut dificilă deplasarea autoturismelor spre Reșița. Ultimii turiști rămași de la Revelion pe munte, au decis să coboare spre Reșița și Timișoara pentru a se întoarce acasă.

Deci, să vine iarna, să vină zăpada fiindcă este bine venită: pe Semenic, sunt 5 pârtii de schi, una de tubing, cabanele sunt pregătite, lemnele sunt tăiate și depozitate la loc ferit, săniile sunt la ușă iar vinul fierbe deja în celebra oală a lui Cornel. Vin negru, de viță nobilă, cu arome îndelung meșteșugite cu fructe și mirodenii, în atâția ani și ani de când turiștii l-au descoperit. Podeanu- meșter mare într-ale vorbitului cu oamenii și cu mare ,,lipici” la atras primii sosiți pe munte, știe cum să potrivească gustul vinului din fiert cu o coajă de portocală, un pic de gutuie, ceva mere și mirodenii alese, tocmai din Asia cea îndepărtată și căduroasă: cuișoare și scorțișoară. Și pentru mofturoși, un pic de vanilie

Cornel Podeanu alături de fiul său – Marian Podeanu, dar și alți intreprinzători, încearcă să mişte lucrurile și să ducă tradiția turismului mai departe pe Semenic.

Comentarii

comentarii